ГорещиОбщество

Фотоизложба „Изчезващи видове“, игри и разкриване символиката на българските шевици на Деветия национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево

Организират Девети национален фестивал „Семе българско“ в парк „Казармите“ в Севлиево. Проявата е насрочена за 29 и 30 април. Инициаторите определят събитието като пазител на българските занаяти, храни и семена.
„Тазгодишното издание си е поставило за цел да събере на едно място духа, бита и традициите, запазили и до днес българската родова памет. За пръв път на фестивала ще има тематични лекции за опазването на пчелите, за ашладисването на дървета и за символиката на българските шевици, завещани от предците ни“, разкриват организаторите.
По време на събитието ще бъдат направени подаръчни кутии с устойчиви български семена на зеленчуци, цветя и зърнени култури под надслов „Предай нататък“. Селскостопанска академия е предоставила безвъзмездно още стотици семена в „Дом за семена“ – Севлиево. Инициативите в съботния ден ще бъдат обединени под надслов „11 400 пъти в минута“ – броят махове, които всяка пчела в полет прави за една минута. В съботния ден ще бъде показана и фотоизложбата „Изчезващи видове“.
„Целта е да се фокусираме върху значението на пчелите за бъдещето на планетата. Ще посрещнем гостите с медена питка, ще има конкурс „Никой не е по-голям от хляба“ с участието на читалищата от Севлиево, хлебна работилница „Сладко-медено“ с екипа на „Дар Лимец“ и демонстрации на умения от майстори-пчелари“, информират от общинската управа на Севлиево.
Те допълват, че на мероприятието ще има редица работилници и инициативи с насоченост опазване на българските традиции, култура и занаяти. Ще бъдат припомнени старите игри, с които предците ни са отглеждали поколенията, инициативата е под надслов „Игрите на баба и дядо“.
На 30 април от „Горага.БГ“ ще раздадат плодоносни и медоносни дръвчета, които посетителите ще могат да засадят на място или в дворовете на своите къщи.
Във фестивала по традиция участват организации, фирми и асоциации от секторите, селско стопанство, екология и био производството, селскостопански институти, разсадници, овощници, билкарии, цветари, местни производители, земеделски кооперации, билкопроизводители, лозаропроизводители, винопроизводители, мелници, хлебопроизводители, лесовъди и други производители на храни, носещи характерните български вкусове и запазващи традицията на земята, семената и храната – такива, каквито бихме искали да бъдат за поколения напред.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *