ГорещиЛица

Стефка Пенкова от Дряново умело ръководи транспорта и местното самоуправление в общината

Дейната дама лично превозва пътници между града и селата и е зам.председател на Общинския съвет

Стефка Пенкова е сред изявените жени на община Дряново. Дейната дама успешно съвместява собствен бизнес, участие в местното самоуправление и обществена дейност. Тя е зам.председател на Общинския съвет в града на Колю Фичето и е начело на транспортна фирма. Лично изпълнява курсове до близките села и превозва пътници, познава ги и знае болките им.

„С колега стартирахме транспортната дейност на 1 ноември 2017 година. Наложи се да започнем работа много бързо. Преди това работехме към габровска фирма, която обслужваше община Дряново. Проблемите там обаче се оказаха много големи, управителят загуби интерес към тези линии и курсовете постепенно се разредиха. Община Дряново се оказа без редовен междуградски транспорт и тогавашният кмет заяви, че възнамерява да прекрати договора с габровската фирма и да намери друг превозвач. Така с колегата Йордан Йорданов решихме да опитаме да развием тази услуга, регистрирахме фирма „Хепи Транс 17“ ЕООД и започнахме от нулата“, разказва Стефка Пенкова.

Двамата съдружници теглили кредит от Българска банка за развитие и купили пет превозни средства-два големи автобуса и три микробуса.

„С тях реализирахме транспортната схема с линии-Дряново-Габрово, както и по направленията от Дряново до трийсетината села в общината. Отделните населени места се обслужват ежедневно сутрин и вечер, а в сряда и събота има и обеден курс. По време на пандемията пътникопотокът рязко намаля и отчетохме над 50 % отлив на клиенти. Разредиха се и курсовете между Габрово и Дряново. Обслужваме селата с миниван като понякога си пътувам сама“, споделя с усмивка Стефка Пенкова.

Бизнес дамата допълва, че повече хора ползват обществен транспорт, когато трябва да получат пенсии, да отидат на лекар, да си напазаруват храна и лекарства. През останалото време превозва сутрин и вечер само тези, които ходят на работа в Дряново, Габрово, Севлиево.

Така ежедневно автобусите на фирмата транспортират по около 120 души по трасето Дряново-Габрово, докато от селата пътуват средно по 5-6 човека през целия ден.

Дейната дама подчертава, че работи и с туроператори от София, Габрово, Велико Търново, с които извършват екскурзии в България и в чужбина.

„През пандемията тази дейност беше замряла, но оцеляхме благодарение на помощта на Община Дряново като ни бяха гласувани допълнителни субсидии. През тази година обаче имаме много заявки за пътувания по дестинации в цяла Европа и България, както и за ученически екскурзии“, посочва Стефка Пенкова.

Заради това фирмата непрекъснато обновява автопарка си. Разполага вече с 15 автобуса.

„Поне по два автобуса подновяваме на година. Предстои ни да купим скоро нов автобус, който да отговаря на изискванията за превоз в Европа. Вече имаме заявки за Виена, за Прага и др. маршрути“, уточнява Пенкова.

Наред с транспортния бизнес, тя се изявява като зам.председател на Общинския съвет първи мандат.

„За моя огромна радост за разлика от предходните управления на общината, когато имаше разцепления, скандали, раздори, неразбирателства, в настоящия мандат се работи изключително ползотворно и конструктивно. Радостно е, че Общинският съвет има много добро взаимодействие с кмета Трифон Панчев и с цялата общинска администрация. И резултатите са налице. През годините на управление на Трифон Панчев, Дряново придоби много приветлив вид. Градът е чист, направиха се много ремонти на сгради, на инфраструктура, предприеха се мерки за опазване на културно-историческото наследство“, изтъква Стефка Пенкова.

Тя е категорична, че не и е трудно да съвместява толкова дейности и дори това и доставя удоволствие.

„Обичам да съм сред хората, въпреки че всяка сутрин ставам в 5 и се прибирам в 19 часа. Клиентите ми са по-възрастни хора, с които вече се познаваме и няма празник, на който да не са ме поздравили. Това е невероятно удоволствие и удовлетворение за усилията, които полагам“, признава Стефка Пенкова.

Не крие, че много често нейни съграждани я търсят за съдействие и като общински съветник.

„Най-често оплакванията им са свързани с остарелите водопроводи по селата, с разбитите пътища, с бездомните кучета и много други. Но когато им се помогне и даден проблем бъде решен, хората са благодарни и изразяват признателността си. Това ми доставя огромна радост“, разкрива Стефка Пенкова.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *