ВодещиКултура

Росина Пенчева запечатва редки занаяти във фотографски дневник

Историческия музей в Дряново организира на 31 март среща с визуалния артист по повод Европейските дни на художествените занаяти

Историческият музей в Дряново организира среща с Росина Пенчева и артизаните от нейния фотографски дневник.
Събитието ще е на 31 март от 17:30 ч. в експозиция „Колю Фичето“. Културната проява се осъществява по повод Европейските дни на художествените занаяти.
„Визуалният артист Росина Пенчева запечатва в дигитален фотографски дневник моменти от посещенията си в работилници на майстори на редки занаяти. Проектът е вдъхновен от работата ѝ като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“, а фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“, информират от Историческия музей в Дряново.
Росина представя шест артизани, развили своите умения в занаят, практикуван от не повече от десет майстори в страната. Изследването включва индивидуална фотоистория и текст за всеки от тях. Това са 39-годишният майстор на суха каменна зидария Христо Тоцев, баш майсторът на благородната мед Петър Паунов (73 г.), майсторът лютиер Деян Денчев (49 г.),първият български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.), иконата на мутафчийството Христо Маринов (67 г.) и най-младия сред изброените – 31-годишния книговезец и артист Стопан.
Целта на „Ръчно сътворено“ е да вдъхнови публиката да погледне към редките занаяти от нова перспектива, като търси възможностите за тяхното съхранение и изследва връзката им с устойчивия начин на живот.
„Фотографията в „Ръчно сътворено“ представя съвременните артизани, но в дългосрочна перспектива тя остава като визуален архив за тях и тяхната дейност. Това са хора с уникални умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти, те правят връзката между поколенията и осъвременяват традицията, което ги превръща в наши живи човешки съкровища“, казват още музейните уредници.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *