ГорещиОбщество

Първият вагон от проект „Сокол“ на завода в Дряново премина успешно динамични изпитания в България

​​​​​​​​​​„Няма по-добра реклама от това пътниците да са доволни, но трябва и да пазят новата придобивка. Продължаваме с модернизацията на следващите безкупейни вагони за БДЖ и набираме работници“, обяви Валери Димитров, изпълнителен директор на “Вагонен завод – Интерком” АД

Първият модернизиран вагон от проект „Сокол“ премина успешно динамични изпитания на територията на България. Това е първият рециклиран пътнически вагон от общо 15 за нуждите на БДЖ, чиято реконструкция беше възложена на “Вагонен завод – Интерком” АД в Дряново.
Изпитанията са проведени на отсечката Пловдив – Пазарджик – Септември.

„Направени бяха проби за скорост, като бяха достигнати 140 км/ч.

Успешно преминаха и спирачните тестове. Напълно сме доволни от резултатите“, сподели Валери Димитров, изпълнителен директор на предприятието в Дряново.
Той допълни, че вагонът е покрил напълно всички показатели, които били заложени при производството му. Резултатът на пътя се оказал дори по-добър от електронните симулации, на които бил подложен вагонът в завода. Затова Валери Димитров е благодарен на целия екип, който е работил по проекта.
„Няма по-добра реклама от това, да се качат пътниците в модернизирания вагон и да са доволни. Видяхме удивлението на хората, които бяха по жп гарите, откъдето мина. Разрешихме им да се качат в него, да го разгледат, да се снимат и те бяха удивени. Това ни показа, че вървим в правилната посока. Важно е обаче и да се изгради култура у потребителите, които да пазят тази придобивка, въпреки че са създадени условия за контрол чрез видеонаблюдение и др. способи.

Важно е обаче и съзнанието на пътниците,

защото тези вагони са скъпи и сложни съоръжения и в тях е създаден пълен комфорт за потребителите“, категоричен е Валери Димитров.
След дълго прекъсване, работата по проекта, наречен „Сокол“, бе възобновена и продължава с модернизацията на следващите безкупейни вагони. Композициите ще са готови след около година.
Първият вагон прототип на водещото предприятие, което е на 103 години и е първото по рода си у нас, предстои да бъде изпитан в Румъния на 160км/час.
Конструкцията под модерното оборудване и новият интериор са от вагони от серията Б 84, произвеждани 1988 – 1990-та година отново в дряновския завод.
Проектът за модернизация на 15-те пътнически вагона беше възобновен след забавяне от година и 4 месеца и спорове около договора, сключен през пролетта на 2021 година между БДЖ – Пътнически превози и изпълнителя, избран след проведена обществена поръчка. Така с нов времеви график

модернизацията на возилата по договора за 26,6 млн. лв. без ДДС продължава.

Затова в момента в завода тече кампания за набиране на работници от Дряново, Севлиево, от областите Габрово, Велико Търново.
Въпреки закъснението, цената по сделката няма да бъде променяна. Един рециклиран вагон ще струва 1,8 млн. лева без ДДС.
„Вагонът е сложно съоръжение и съдържа над 23 000 детайла

като само кабелите в него са над 9 километра.

Никой досега не е правил такъв вагон в България, бих казал, че и в Европа са малко вагоните, които са изработени по този начин. От стария вагон ползваме само металната конструкция, а останалото – облицовки, седалки, осветление, врати, под, отопление, климатизация – всичко е ново и красиво. Вложени са нови материали, негорими, екологични, отговарящи на съвременните изисквания за сигурност, надеждност. Във вагона има и много електроника“, казва изпълнителен директор на предприятието в Дряново.
Валери Димитров допълва, че във вагоните „Сокол“ е внедрен нов модел спирачна система от 2020 година, а специални системи за присъединяване на вагоните един към друг няма да позволи заснежаване във влака. Проектът включва вагони I и II класа, както и специализиран за превоз на пътници с увреждания.
Наред с това в завода в Дряново успешно развиват и друг техен проект, който е за туристически влак за цяла Европа Dream Express. Програмата „RAIL CRUISE EUROPE – DREAM EXPRESS„ е насочена към чуждестранни посетители, които идват в Европа с цел да видят, открият и преживеят.

Веселина АНГЕЛОВА
Снимка-“Вагонен завод – Интерком” АД

One thought on “Първият вагон от проект „Сокол“ на завода в Дряново премина успешно динамични изпитания в България

  • Не се доверявайте на измамници майгония живот завод не обича да плаща и неговите работници чакат почти една година да се получат парите и той ги лъже

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *