ВодещиОбщество

Община Дряново се грижи за 15 воeнни паметника

На територията на община Дряново са издигнати 15 военни паметника, които увековечават подвига на загиналите във войните.
В рамките само на 68 години в периода 1877-1945 година България участва в шест войни-Руско-турската, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна.
В тях са участвали и много дряновци. За да бъде съхранен споменът за тях и всички други загинали за свободата и независимостта на България , родолюбиви жители на общината са издигнали паметници и паметни плочи като част от тях са посветени и на революционни дейци, чието дело датира малко преди Освобождението.
Паметникът „Майка България“ е дело на скулптора проф. Любомир Далчев, който е изобразил гордостта и силата на българката, но съчетана с тъгата от трагедията на войните.
Интерес представлява паметникът на дряновските опълченци. Намира се съвсем близо до заводския комин в близост до квартал „Априлци“. В миналото там е било гробище, вероятно всички дряновски опълченци от Руско-турската война от 1877-1878 г. са погребани на това място и заради това там е оформен кът в тяхна чест. Направен е през 1978 г., по повод 100 години от войната.
Руският паметник е издигнат в Братската могила на загиналите руски войници в Руско-турската война. Тогава Дряново е бил превърнат в град-лазарет, където са лекувани много от ранените на Шипка. Тези, които не са оцелели и са погребани в Дряново, са почетени през 1930 г. с този паметник. Той е с класическа форма, а зад него има каменни правоъгълници, които символизират безименните гробове на загиналите. Малко встрани е изписана и годината – 1878.
Сред най-новите паметници в Дряново е бюстът на Васил Левски. Направен е през 2006 г., за 130 -та годишнина от Априлското въстание. Поставен е в центъра на града, между Часовниковата кула и Икономовата къща. Висок е малко над 3 м., а негов автор е Росица Мишева.
Скулптурна композиция „Априлци“ е внушителна с размерите си и изобразява трима четници. От едната страна във варовика са изсечени кама и пистолет върху книга, от другата изправен лъв, а отзад надпис, посветен на славната чета на поп Харитон, която в продължение на девет дни през 1876 г. води епична битка османската войска. Скулптурата е поставена по повод 100 години от епопеята и е дело на Илия Илиев.
Паметникът на поп Харитон се намира на път, отвеждащ към Дряновския манастир и е издигнат по повод 100-годишнината от въстанието.
Паметникът-костница в Дряновския манастир е удивителната творба на италианците Лука Арджини и Джовани Мосути, която се е превърнала в символ на славния Дряновски манастир. Открита е официално през 1897 г. Дълго време в нея са съхранявали черепите на участници в четата на поп Харитон, които сега са в музей „Археология и Възраждане“.
Полагат се грижи и за паметна плоча на тунела към Габрово. Тя е посветена на четата на поп Харитон и Бачо Киро.
Паметник на загиналите във войните е издигнат преди десетки години пред сградата на кметството в дряновското село Ганчовец. Върху плоча до сградата на читалище „Наука-1922“ в село Зая са изписани имената на загиналите от това село и от съседното Саласука във войните от 1912 до 1918 г. На 2 юни местните поднасят цветя и почитат паметта им.
Паметник на загиналите във войните има и в село Радовци от 1920 г. Изработен е от Митю Генев. От четирите страни са изписани имената на хората от Радовци, паднали във войните. Любопитен факт е, че Първата световна война е посочена като Европейската война. Така са я приемали тогава.
Най-новият паметник сред представените в тази статия – открит на 2 юни 2013 година е в село Гостилица. В скалата са вградени няколко мраморни плочи, върху които са увековечени имената и местата, където са дали живота си за свободата гостиловчани. Поставен е в парка на селото.
Като най-информативна се слави паметната плоча в най-голямото дряновско село – Царева ливада. Освен как се казват и къде са загинали героите, е посочено и от какво са починали. Пластиката се намира до читалището.
Село Пърша е сгушено високо в Дряновския балкан, но не е останало встрани от общонационалните вълнения в началото на XX век. 19 души от Пърша и околните селца са взели участие в Балканските и Първата световна война. В тяхна памет още през 1920 г. е поставен скромен паметник в местността „Цар Асен“. Имената вече се разчитат трудно, но теренът около мемориала се поддържа, а от 2019 г. вече има и алея от пътя до него.
Най-скоро издигнатият военен паметник в цяла община Дряново е този в село Руня. Върху черна мраморна плоча са изписани имената на героите от Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война – общо 9 души.
Изграждането му е обвързано с отбелязването на 100 години от Първата световна война през 2018 г. Местните хора положили доста усилия и получили разрешение и финансиране за начинанието, а направата е изпълнена по възрожденски – стари и млади обединили сили и заедно и доброволно извършили благородното дело.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-архив и „Дестинация Дряново“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *