ВодещиКултура

Икони, дърворезби и мебели уникати представят в изложба младите таланти от „Тревненска школа“

На 31 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново ще бъде открита представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна. Експозицията е част от културния календар на Община Велико Търново.

С избрани творби на ученици от 8-ми до 12-и клас гимназията представя пълния учебен цикъл в трите специалности „Художествена дърворезба”, „Интериорен дизайн” и „Иконопис”. Изложените дипломни работи на випуските от 2021 г. и 2022 г. допълват представата за цялостния процес на обучение – от създаване на проекта до изпълнението му в материал.

Икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и мебели уникати

ще могат да видят жителите и гостите на Велико Търново. Посетителите, желаещи да получат информация за приема и професионалната подготовка в гимназията, ще имат възможност да се срещнат с преподавателите по специалните предмети в училището.

Националната гимназия за приложни изкуства е единственият на Балканите реален съвременен продължител на българската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа и единственият в региона културен институт под егидата на Министерството на културата. В нея се обучават деца от цялата страна, включително от област Велико Търново. Училището е огнище на българската духовност и затова Европейската научна и културна общност е удостоила НГПИ със „Златен печат” и „Златна книга” за принос към развитието на българската култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *