ВодещиКултура

Жителка на Дряново дари на музея сервизи с позлата, получени на празника „Светии“

В Дряново от средновековни времена се тачи празникът на младата булка – „Светии“. На 22 март всяка задомена вече мома, минала под венчило през изтеклата година, посреща гости. Младата булка ги черпи със солени и сладки специалитети, с ликьори, приготвени от нея и свекървата. Канят се само жени. Гостенките подаряват на младото семейство вещи, необходими за домакинството. Това разказва Юлия Дабкова, уредник в Историческия музей в Дряново.
„Такава е историята и на Надка Рачева, наскоро дарила на музея част от получените някога подаръци, които е ползвала, но и пазила до наши дни. Нейните „светии“ са се състояли в дома на свекърва ѝ през 1968 година. Сред запазените от този ден дарове са два порцеланови сервиза за хранене, украсени с щампа на лалета и розови пъпки, елипсовидни чинии за предястие, чинии за торта от цветно стъкло в зелен и кафяв цвят. Колекцията съдържа още голям сервиз за десерти с чиния за торта, шест чинийки към нея и купа с шест малки купички, кана с чаши за вино на малки столчета. Най-изящната част от дарението е сервиз за вино, който е от кана и шест стъклени чаши, ръчно украсени със златен варак и матирано стъкло. Украсата им е от лозови листа и гроздове, а чашите завършват със златен кант. Някога подаръците са служили на младото семейство, а днес ще попълнят фонда на музея“, обяснява Юлия Дабкова.
Тя допълва, че освен материално, дарението е носител на информация за традицията, свързана с празника на младата булка в Дряново, която е позабравена в наши дни, но не и в спомените на дряновки.

Веселина АНГЕЛОВА
симки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *