ГорещиКултура

Академия „Муза“ събира над 40 музейни експерти и дизайнери в Дряново

На форума, организиран от Фондация „Америка за България“ лектори от САЩ ще обучават наши специалисти на новите тенденции в създаването на експозиции

В Историческия музей в Дряново от 20 до 24 март ще се проведе обучение на музейни експерти. Организатор на Академия „Муза“ е Фондация „Америка за България“, а градът на майстор Колю Фичето е избран за домакин на престижния форум. В него ще участват близо 40 експерти от музеи в страната.
„Ще се включат представители на цялата музейна индустрия, сред които и дизайнери и фирми, които изработват мебели за експозициите, представители на Неправителствени организации“, съобщи директорът на Историческия музей в Дряново Иван Христов.
Той подчерта, че преди година Надя Захариева, която е от Фондация „Америка за България“ участвала в събитие, на което в Дряново се събрали представители на всички музеи и галерии от област Габрово. Надя Захариева останала впечатлена освен от Дряново, но и от обектите на музея и предложила градът да е домакин на това издание на Академия „Муза“.
По време на академията ще бъдат дискутирани практики при експонирането на ценни предмети, както и нови изисквания при оформянето на експозиционни площи.
Лекциите ще водят американските експерти Пол Орсели, Джейли Лойър и Кристина Феруерда.
„Те са дългогодишни специалисти, занимават се с дизайн и подготвят експозиции и временни изложби. Участниците в обучението ще бъдат разделени в отбори. Ще се проведат ролеви симулативни игри, в които ще развиват нови концептуални идеи за музейните пространства и въображаемо ще добавят интерактивни елементи в тях, за да ги доближат максимално до посетителя по нов и атрактивен начин. Задачата им ще е да предложат нови варианти за атрактивни експозиции в емблематичната Лафчиева къща и в музей Колю Фичето в Дяново“, сподели Иван Христов.
Той допълни, че на форума ще бъдат представени новите тенденции при представянето на експонатите.
„В България експозициите са твърде статични, еднообразни, консервативни. Липсва занимание в тях, което да предизвика интереса на различните възрастови групи, както и за провокиране на мислене и любопитство за нови познания по темата. Експозициите се нуждаят и от елементи, които да са насочени към децата и да привличат вниманието им. Липсват интерактивни методи“, коментира още директорът на Историческия музей в Дряново.
Иван Христов допълни, че предстои тепърва да бъде разработена концепция за подредба на експонати в Лафчиевата къща, известна като къщата без пирони. Там експозицията е градски бит от края на 19 началото на 20 век.
„Предстои с колегите от музея и с експерти, сред които е и Мартина Денева да реализираме темата „Дряново в новото време“, разкри Иван Христов.
Той поясни, че тази експозиция ще е историко-етнографска. „Стремежът ни е да представим историята на Дряново от 80-те години на 19 век до 40-те години на 20 век. Етнографският материал, който сме събрали ще бъде подкрепен и от конкретни любопитни истории за дряновци, както и за града“, разкрива Христо Иванов.
Той припомни, че Лафчиевата къща е със статут на паметник от национално значение. В момента се изготвя проект за реставрация и консервация на вътрешните пространства и след ремонта ще бъде подредена и новата експозиция. Изготвянето на проекта се финансира от Община Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА
Снимка-авторът

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *