ГорещиЛица

Дейвид Симеонов-младата тенис надежда на Дряново, за 10 години има завоювани 34 първи, 29 втори и 30 трети места

​​​​​За да участва във всички турнири и състезания до средата на 2023 година, са необходими около 30 000 лева, а сумата е непосилна за клуба и семейството на талантливия състезател

Дейвид Симеонов от Дряново е младата тенис надежда не само на родния си град, но и за България. 18-годишният изявен състезател, е ученик в 12 клас в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“. Тренира активно от 6-годишен към Тенис Клуб „Кристи“ в Дряново, който е учреден през 2009г. и е пълноправен член на Българската федерация по тенис. В тенис клуба тренират над 40 деца, а базата разполага с 4 корта и е с възможно най-добрите условия за подготовката на състезателите.
Дейвид Симеонов е носител на множество престижни награди от шампионати от 2012 година до момента. За 10 години е постигнал завидни успехи като има завоювани 34 първи места, 29-втори места и 30 трети места. През 2018 г. му е присъден приз за спортсменство на турнира на 8-те най-добри в страната.
През 2020 г. и 2021 г. е отличен като Спортист на Дряново – второ място.
Дълъг е списъкът с победите на младия тенисист.
Най-значимите му постижения са през 2017 г., когато е завършил номер 1 в ранглистата до 12г., 2022 г.е завършил номер 1 в ранглистата до 18 години, 2017 г. до 12 г., 2019 до 14 г., 2021 до 16 г., 2022 г. до 18 г. в Държавен отборен шампион с ТК “Кристи“-Дряново.
През 2014 г. до 10 г., 2018 г. до 14 г.-Държавен отборен вицешампион с родния клуб ТК “Кристи“ – Дряново.
През 2018 г. е полуфиналист на сингъл и шампион на двойки заедно с Илиян Радулов на турнир от календара на Tennis Europe от 2-ра категория до 14 г.
През 2019 г. е станал финалист на турнир от веригата Tennis Europe от 2-ра категория до 14 г.
През 2020 г., Дейвид е шампион на двойки на турнир от веригата ITF до 18г., двоен шампион на държавен турнир от календара на БФТ, шампион на двойки на лятно държавно лично първенство до 16г., заедно с Илиян Радулов който е 7-ми в света до 18 г. Участвал е и на Australian open 2023г.
През 2021г.Дейвид става вицешампион на сингъл и на турнир от веригата ITF до 18г., както и двукратен шампион на сингъл и финалист на двойки на държавни турнири от календара на БФТ до 18г.
През 2022 г. е полуфиналист на зимно и лятно лично първенство до 18г. и вицешампион на двойки, финалист на двойки на турнир от ITF в Румъния.
Последното му участие е само преди броени дни в професионален турнир за мъже с награден фонд 15 000 долара в Анталия.
„Има предквалификационен турнир, в който шампиона печели wild card за основната схема на официалния турнир, а финалистът- за квалификация. Получих wild card за квалификациите на официалния турнир и спечелих първия мач и след това загубих във втори кръг от третия поставен германски играч. Това ми беше първият спечелен мач в професионалните мъжки турнири. Предстоят ми зимни лични държавни първенства до 18 години и за мъже в краят на февруари“, споделя Дейвид Симеонов.
Напористият спортист умело съчетава ученето, спорта и работа. Младежът е в паралелка по дуално обучение в специалност „Машини с цифрово програмно управление“ към Професионалната гимназия по икономика. Три пъти в седмицата е на стаж в завода за прецизни металообработващи инструменти и инструментални системи за ЦПУ машини ВСК „Кентавър – ИЗ Динамика“ ООД в Дряново.
Мечтае да продължи образованието си и да играе тенис в САЩ. Заради това в момента проучва различни колежи отвъд океана, където ще кандидатства.
„Безкрайно съм благодарен за положените грижи и предоставените условия от Тенис клуб „Кристи“ и Община Дряново през всичките години на моето развитие. Щастлив съм, че имам подкрепата на моите родители, на кмета на община Дряново Трифон Панчев, на зам.кмета Николай Карагьозов, на председателя на Общинския съвет Тодор Георгиев, както и на моя личен треньор Ивайло Илиев, който има огромен принос за израстването ми в спорта. Признателен съм на директора на Професионалната гимназия по икономика Мария Събева и на всички мои учители, които имат изключителен принос за доброто ми образование. Поставил съм си високи цели за напредъка ми в спортната кариера. Тенисът обаче е индивидуален спорт и изисква сериозни финансови инвестиции.
За да участвам във всички турнири и състезания до средата на 2023 година са необходими около 30 000 лева. Тази сума обаче е непосилна за клуба, за мен и семейството ми. Затова отправям апел към хора, фирми и организации, които имат възможност да подпомогнат Тенис Клуб „Кристи“, за да стартират изявите ми и в мъжкия тенис“, казва Дейвид Симеонов.
От 17 до 25 април му предстои подготовка в Тенки Академия в Хаселт, Белгия, за която са нужни 3000 евро с включен самолетен билет и настаняване и тренировки.
През май трябва да участва в професионални клубни мачове в Германия като разходите възлизат на 800 евро. Месец по-късно Дейвид трябва да е в Тенки Академия в Белгия, Испания или Швеция и да участва в професионални турнири за мъже в Египет, Турция или Тунис като са необходими 3200 евро.
За екипировка – тенис ракети, термобег, тенис кордаж, облекло трябват още 800 евро.
Списъкът с разходи за предстоящи състезания и тренировъчни лагери е дълъг.
За участие в Държавно лично първенство за мъже в зала в Благоевград – 20-26 февруари му трябват 450 лв., за явяване на Държавно лично първенство до 18 г. в зала – Пловдив през март- 450 лв., а за включване в ITF до 18 г. – категории 1 и 2 в Хасково и Пловдив през април по 500 лв. на турнир.
„Общият бюджет за периода надхвърля 30 000 лв.“, пресмята младият спортист.
В малкото свободно време, което му остава, Дейвид играе футбол, а наскоро се е запалил и по шахмата.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *