ГорещиТуризъм

Туристическо дружество „Лудите мечки“ в Дряново стартира кауза в полза на хижарите

„Искаме да въведем нов ред при отсядането в планинските хижи като всеки турист си носи чаршаф за спален чувал“, казва Георги Соколов, организатор на събития и учредител на дружеството

Туристическо дружество „Лудите мечки“ в Дряново вече е популярно в цялата страна с организирането на масови походи, в които се включват любители на природата и туризма. Паралелно с това ръководството на клуба развива и различни инициативи и реализира благородни каузи.
„Планински клуб „CRAZY BEARS“ предлега добрия пример, самоинициатива, промяна в мисленето и най-вече отговорност.Стартираме кауза, която е в полза на хижарите“, сподели Георги Соколов, който е организатор на събития и учредител на Туристическо Дружество „Crazy Bears“. Амбициозният мъж е родом от Дряново, завършил е НСА „Васил Левски“, живее във Велико Търново и от 17 години работи в сферата на фармацевтичният бранш. Голяма част от свободното си време посвещава на дейността на Туристическото дружество.
„С моите съмишленици искаме да въведем нов ред при отсядането в планинските хижи. В чужбина планинарите си носят собствени чаршафи и ги ползват при отсядането в местата за нощувки. Хижарите у нас предлагат постелки, а поддръжката им изисква много усилия. Ако всеки си носи чаршаф, това ще спести излишен труд, средства и време. Ние предлагаме такова изделие, което да е част от инвентара на всеки турист“, обяснява Георги Соколов.
Той пояснява, че е добре всеки да разполага с чаршаф за спален чувал, който да е част от инвентара му и да не използваме дори и за една нощувка хижарските чаршафи.
„Така опазваме природата, спестяваме труд на хижарите. Този чаршаф тежи едва 290 грама, има варианти и избор в магазините ни. Отдавна в много държави е задължителен при нощувка в туристическите им обекти.Добре ще е такава практика да бъде въведена и у нас“, категоричен е Соколов.
Той допълва, че в България няма единна политика и стратегия за развитието на хижарството.
„Всяка една хижа съществува сама за себе си и съдържателите им се справят кой както може. При организирането на всяко наше едно събитие, се свързваме с конкретния хижар и го питаме от какво има нужда. Например при един от последните ни походи, посетихме хижа „Амбарица“, която се стопанисва от жена, която е сама. До базата няма път и до там се стига с кон, с който се пренасят и продоволствия. Хижарката поиска зеленчуци, но занесохме и други продукти, които преценихме, че са необходими“, разказва Георги Соколов. 
По думите му ръководството на туристическото дружество е натрупало богат опит. Освен това целта на членовете на клуба е да разполагат с пособия, които да ги предоставят на последователи, които искат да се включат в планинските разходки, но нямат необходимото оборудване и екипировка.
„Осъзнахме, че има много неща, които могат да се променят и планинарите да прекарват много по-добре по време на походите. Към нашето дружество и към инициативите ни се присъединяват много качествени и успели хора-адвокати, банкери, счетоводители, медици, бизнесмени… Непрекъснато се раждат идеи и тези сърцати хора активно се включват в осъществяването им. Увеличихме събитията, които провеждаме. Вече почти всяка седмица имаме организирано пътешествие. Започнахме да излизаме и извън България. Имаме приятели в Гърция, в Сърбия, с които правим съвместни походи“, подчертава Георги Соколов.
Наскоро дряновското туристическо дружество е провело излети сред причудливата природа до хижа „Амбарица“ в Стара планина и до хижа „Рибни езера“ в Рила.
„Предстоят разходки до връх „Полежан“ в Пирин и изкачване на връх „Мальовица“ в Рила“, информира още Георги Соколов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *