ГорещиНовини

Съставиха 39 акта и наложиха 489 глоби с фиш при полицейска акция в област Габрово

На територията на област Габрово е проведена специализирана полицейска операция за контрол на пешеходното движение.В хода на седемдневната акцията са извършени проверки на 1032 МПС и 1259 лица. Съставени са 39 акта и са наложени 489 глоби с фиш. Общо извършените нарушения от пешеходци са 24, като 10 от тях са за внезапно навлизане и неправилно пресичане на пътното платно. За пресичане на нерегламентирани места са санкционирани 14 лица.
„Констатирано е едно нарушение за затъмнени стъкла. Установените нарушения за превишена скорост са 420. Установени са двама водачи, шофирали след употреба на алкохол.
Акцията имаше за цел осигуряване безопасността на движението по уличната мрежа в населените места и ограничаване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП с уязвими участници в движението по пътищата през зимния сезон, характеризиращ се с намалена видимост поради паднали мъгли, дъждове, снеговалежи и поледици. Полицейските екипи извършваха контрол в рисковите за пешеходци участъци, като особено внимание беше обърнато на районите около детски градини, училища, детски площадки, паркове и градинки, спортни зали и стадиони и други обекти и места, посещавани от деца и придружаващи ги възрастни“ съобщиха от ОДМВР-Габрово.
Контролните органи са следили за неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки, неправилно паркиране пред входовете на паркове и спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.
Полицейските екипи са извършили контрол и по отношение на пешеходци, излезли внезапно и неправилно пресекли платното за движение, за неизползване на изградените тротоари, пешеходни пътеки, подлези, както и за неправилно движение по пътното платно, когато няма изградени тротоари или банкети или е невъзможно те да бъдат използвани.
„Контролната дейност беше насочена и към превоза на деца в автомобилите и превозните средства, техническата изправност на превозните средства и нарушения, свързани с ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на челното стъкло и стъклата на предните странични врати.
Засилени проверки се осъществяваха и над водачи, употребили алкохол или наркотици, неправоспособни, както и водачи управляващи със скорост над разрешената. Екипите следяха и за състоянието на пътните настилки и тротоарните площи“, отчетоха от силовото ведомство.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *