ГорещиНовини

Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Дряново с изложбата „Васил Левски – Апостола на българската свобода“

Експозицията „Васил Левски – Апостола на българската свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч, гостува в Историческия музей в Дряново. Изложбата е подредена в Икономовата къща и ще бъде на разположение за посетителите от 2 до 20 февруари включително. Това обявиха от музея в Дряново.
„Изложбата проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието. В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрета на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях. Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“, обясниха от културната институция в Дряново.
Икономовата къща е отворена за посещения от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 17:00 ч., а посещението на изложбата е с вход свободен.
В Дряново ще бъде отбелязана 150-годишнината от гибелта на Васил Левски с богата програма. На 16 февруари ще се състои среща-разговор с проф. д-р Пламен Павлов наречена „Левски – 150 години безсмъртие“ от 17:30 ч. в Икономовата къща. На 18 февруари от 10:00 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва в църквата “Св. Въведение Богородично”, от 11:00 ч. ще се състои общогрдско поклонение пред паметника на Апостола, с участието Смесен камерен хор към НЧ “Развитие-1869” и ученици от Средно училище “Максим Райкович” и Професионална гимназия по икономика “Рачо Стоянов”.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *