ГорещиОбщество

ОП „Чисто Дряново“ повишава качеството на услугите и носи печалба на общинската хазна

Общинската фирма депонира над 3800 тона отпадъци годишно, поддържа в изряден вид териториите за обществено ползване

Общинското предприятие „Чисто Дряново“ се развива като просперираща структура, която освен че предоставя качествени услуги на жителите на общината, но и носи печалба на общинската хазна. Това сочат данните от отчета на директора на общинската фирма Стефан Косев.

„Всички подобрения в дейностите по чистотата се случват благодарение с подкрепата  и далновидното управление на кметското ръководство на града и на Общинския съвет. В резултат на това добро взаимодействие, местните хора са облагодетелствани, защото през последните години данък смет не е повишаван, а качеството на услугата непрекъснато се развива и подобрява“, категоричен е ръководителят на ОП „Чисто Дряново“.

По думите му дейността на Общинското предприятие е свързана със сметосъбиране и сметоизвозване на твърдите битови отпадъци. Те се транспортират в депото със сепарираща инсталация за смесен битов отпадък в Севлиево. Депонираме около 3800 тона годишно отпадък от община Дряново. Тази дейност се осъществява основно с два камиона, които наричаме „градски“ и „селски“ заради конкретните маршрути, по които действат.

„Наскоро бе закупен нов камион за сметосъбиране на марката „Ивеко“ за около 300 000 лева от отчисленията от такса битови отпадъци. Извършихме и пълна подмяна на съдовете за смет в града като са доставени около 150 контейнера тип „Бобър“. Предстои да бъдат подменени и съдовете по селата. В предходните години това не е правено и са купувани едва по 30-40 контейнера“, казва Косев.

Общинската фирма осъществява и множество спомагателни дейности. Сред тях е превеждане в изряден вид на териториите за обществено ползване чрез почистване на кошчета, миене на улици, събиране на отпадъци, порязване и кастрене на храсти и клони, окосяване на паркове и зелени площи, събиране на тревата от тях, окопаване на цветни лехи, засаждане на цветя, поливане и др.

Всички тези мероприятия се извършват с 19 служители.

Улиците се мият два пъти в годината-пролет и есен, но ръководството на ОП „Чисто Дряново“ възнамерява това хигиенизиране занапред да се извършва по-често и по график.

„Предлагаме услугата за събиране и извозване на строителни отпадъци. Това става със специален автомобил и със специални контейнери с вместимост 3 кубика и 5 кубика.  Цената за гражданите е 120 лева и 90 лева. При заявка от клиенти, контейнера се докарва пред обекта, където може да остане една седмица и след това отпадъка се транспортира до депото в Севлиево. Целта е да няма незаконни сметища и безконтролно изхвърляне на различни отпадъци“, обяснява Стефан Косев.

Тази услуга била разработена през последните две години като приходите от нея в общинския бюджет само за миналата година възлизат на 27 200 лева.

„От Община Дряново беше закупена машина клонотрошач и бе предоставена на Общинското предприятие по чистотата. Това съоръжение обработва клоните, които кастрим по селските пътища и в града, превръща ги в чипс, който продаваме на клиенти като сред тях е и заводът за дървени плоскости „Кроношпан“ във Велико Търново. Това също носи печалба на Общината“, подчертава Стефан Косев.

Той е амбициран занапред Общинското предприятие да разшири дейността си в гробищния парк. Предвижда да бъде сформирана и малка строителна бригада, която да извършва текущи дребни ремонти на пейки, тротоари, паркови съоръжения и др.

„Така няма да се налага Общината да ползва външни фирми , а ние ще разширим щата на предприятието, ще ангажираме повече хора и те ще имат работа“, уточнява Косев.

Дряново ще бъде разкрасено с около 3000 стръка цветя, които ще бъдат засадени през пролетта. В момента в града се извършват ремонти на детски площадки в парковите пространства и когато приключат реконструкциите, ще се пристъпи към озеленяване.

„Работим с павликенска фирма за декоративна растителност, която ни помага с много добри идеи и посадъчен материал“, споделя ръководителят на Общинското предприятие.

Признава, че борбата с микросметищата е трудна. Знаят в кои райони се изхвърлят нерегламентирано отпадъци и периодично ги почистват. Само през миналата година са ликвидирани 16 незаконни сметища. От там изринати над 40 тона боклуци.

„Настояваме за по-сериозен контрол за опазване на града и околностите чисти. Забелязва се вече промяна в отношението на гражданите към замърсителите. Дряновци стават все по-нетърпими към вандалите, които замърсяват като  изхвърлят отпадъци на непозволени места и трошат обществените съоръжения.  Самите граждани осъществяват контрол върху опазването на градската среда. Чрез социалните мрежи се обменя информация, хората искат камери за видеонаблюдение, дават и конкретни идеи“, обяснява Стефан Косев.

Директорът на общинската фирма разказва още, че при изпразването на контейнерите, работниците са попадали на всевъзможни предмети, изхвърлени по невнимание от притежателите. Намирани са портмонета, лични карти, всякакви документи и дори пари.  Незабавно се обявява, че се търсят собствениците на откритите вещи и им се предават.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът и архив

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *