ГорещиПроекти

Община Дряново преговаря за иновативни технологии, които ще захранват със зелена енергия стадион „Локомотив“

По покана на кмета Трифон Панчев и на председателя на Общинския съвет Тодор Георгиев на работна среща в кметството е бил олимпийският шампион по щанги Асен Златев, който е представител на компания, лидер в производството на зелена енергия

Ръководството на Община Дряново преговаря за внедряване на иновативни технологии, които да захранват със зелена енергия стадион „Локомотив“.
По този повод по покана на кмета на Дряново Трифон Панчев и на председателя на Общинския съвет Тодор Георгиев в общинската администрация е проведена работна среща с Асен Златев, който е олимпийски шампион по вдигане на тежести и инж.Иван Заеков, който е специалист по пречиствателни съоръжения на води.
Легендата на българския спорт с ненадминатият до момента негов рекорд от 225 килограма в изтласкването е представител на компания, която е лидер в областта на зелената енергия. Златев развива дейността в партньорство с инж.Заеков. Двамата направили презентация пред кметската управа на Дряново за иновативни съоръжения за добиването на енергия от алтернативни източници.
„Според информацията, която ни предоставиха Златев и инж.Заеков, системата гарантира добив на по-големи количества на зелена енергия, както и сериозна доходност от производството в сравнение с познатите досега начини за добиването и. На срещата присъстваха Ганка Бакалова, главен специалист в ТСУ и Васил Найденов, който е директор Дирекция „Инвестиционна и хуманитарна политика” в Община Дряново. На 12 януари входирахме в Министерството на младежта и спорта проект за осветление на стадион „Локомотив“ и сега възнамеряваме да имаме и съоръжение, което да произвежда ток от природни източници и с това електричество да бъде захранен спортният комплекс, който се състои от басейн, мултифункционално игрище за баскетбол, волейбол и хандбал, футболно тренировъчно игрище, четири тенис корта. Настояваме фирмата доставчик на инсталацията да изготви безвъзмездно проекта, който ще спести средства на общината“, обясни председателят на Общинския съвет Тодор Георгиев.
Потърсен за коментар Асен Златев уточни, че с инж.Иван Заеков представляват варненска фирма, която се занимава с иновации, изобретения и нововъведения в областта на енергетиката и най-вече във възобновяемите източници като соларни, вятърни инсталации, както и в съоръжения за съхранение, генериране на енергия и др.
„Тези изобретения са патентовани. Панелите са високоефективни и от ново поколение. Заради това към тях вече има огромен интерес от клиенти от цялата страна. С Община Дряново сме в процес на преговори като ние ще се ангажираме с изработването на инвестиционен проект, както и с реализирането му. Тепърва ще се проучва какви мощности ще са необходими за конкретният обект и ще се изчислява размерът на инвестицията“, сподели Асен Златев.
Той допълни, че въпросните панели са изключително ефективни, защото работят с енергия от слънцето и вятъра, която приемат в много по-големи количества през целия ден, включително сутрин и вечер, когато консумацията е най-голяма и енергията е по-скъпа.
„В зависимост от готовността на Община Дряново ще направим всичко необходимо, за да реализираме проекта в най-кратки срокове. Производствената листа на съоръженията на фирмата е запълнена, но ще изпълним заданието на Дряново приоритетно. Панелите са приложими и за битови консуматори“, информира още Асен Златев.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *