ВодещиЛица

Лекоатлетът Стоян Владков от Дряново печели медали, преподава в училище и ръководи клуб с 38 млади спортисти

​​​„Състезавам се за Клуба в родния си град, защото съм признателен за огромната помощ и подкрепа от Община Дряново, кмета Трифон Панчев, председателя на Общинския съвет Тодор Георгиев и на треньора ми Иван Михайлов“, споделя шампионът

Лекоатлетът Стоян Владков е една от гордостите на Дряново, печели медали, преподава в училище и ръководи клуб с 38 млади спортисти.
Младият мъж се занимава професионално с лека атлетика от 2002 г. Вече 21 години е спортист на „Локомотив-Дряново“. Стигал е до европейски първенства по лека атлетика, участвал е в световно първенство по планинско бягане, многократен шампион е на средни и дълги разстояния .
Щастлив е, че само преди броени дни е спечелил шампионска титла и златен медал в дисциплина на 1500 метра в зала. Съревнованието е било на 28 януари в София.
„Привърженик съм на дългите разстояния и се подготвям предимно за такива състезания. Така миналата година станах национален шампион на полумаратон и планинско бягане, както и вицешампион на 5000 метра“, споделя Владков.
След като вдигнал сватба на 11 септември миналата година решил да се насочи към по-късите разстояния, въпреки че тази дисциплина на 1500 метра е трудна за него. Признава, че чрез това предизвикателство е провокирал сам себе си. Искал е да си докаже, че може да се справи дори и след като вече е семеен, работи, ръководи и Клуб по лека атлетика.
„Исках да видя до къде мога да стигна, защото в тази дисциплина конкуренцията е много по-сериозна. Доволен съм от постижението“, казва Стоян Владков.
32-годишният лекоатлет е завършил СУ „Максим Райкович“ в Дряново и Великотърновския университет, специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт“. В момента работи като учител в ОУ „Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Преподава Физическо възпитание и спорт, както и Технологии и предприемачество. Отделно е президент на Клуб по лека атлетика „Етър Атлентик“, който е основан през септември миналата година.
Подчертава, че се състезава за Клуба в родния си град Дряново, защото е признателен за огромната помощ и подкрепа, която му оказват Община Дряново, кметът Трифон Панчев, председателят на Общинския съвет Тодор Георгиев, както и треньорът му Иван Михайлов.
„Опитвам се да съчетавам ангажиментите. Пътувам до Дряново, тренирам, преподавам, подготвям бъдещи шампиони в клуба. Когато работя първа и втора смяна се налага да тренирам късно вечер. Но така пък успехът е по-сладък. Успях да преборя себе си и да докажа на по-младите състезатели, че все още имам потенциал“, коментира амбициозният спортист.
Следващото предизвикателство, в което Стоян Владков ще мери сили, е Държавното първенство на писта от 5000 метра на открито на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. Състезанието е насрочено за 9 и 10 юли.
„Надявам се на своя територия да победя и да зарадвам всички мои приятели, ученици и близки с шампионска титла на най-дългата дисциплина“, заявява Стоян Владков.
Говори с много любов за школата за млади лекоатлети, която развива. Удовлетворен е, че в клуба тренират 38 деца. Това са 20 малчугани на възраст от 6 до 9 години и 18 ученици на възраст от 12 до 14 години.
Малкото свободно време, което му остава посвещава на съпругата си и на домашния си любимец порода Йорки.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *