ВодещиЗдраве

Климатът на Дряново е лечебен

„Градът е облагодетелстван в най-голяма степен от безкрайно мощните природолечители – въздух, вода и слънце“, се казва в статия на в-к „Дряновски глас“ от 1940 година

Климатът на Дряново е мек и благоприятен за слаби, изтощени, преуморени и пр. Това пише в рекламна брошура, озаглавена „Град Дряново като курорт”, която е издадена през 1937 г. от местното културно дружество „Роден край”. В нея д-р Станчо Тананов и Стойчо Мошанов толкова убедително представят предимствата на града, че читателят веднага започва да копнее да го посети. Интересен начин е избран да се обясни географското положение на Дряново – „приблизително гдето се срещатъ (кръстосватъ) 43-ия меридианъ с 43-ия паралелъ”.
Радетелите на родния край са направили ярко описание на града като посочват, че той граничи от три страни с възвишения, които го предпазват от силни ветрове – на север е „Бряста”, на изток „Бърдото”, а на запад „Манастирските височини”.
„Открит е само на юг, което му осигурява обилно слънчево нагряване. Наоколо са горите „Буката”, „Герова курия”, „Одрин”, която е засадена от дряновци по повод българската победа при Одрин през 1913 г. Благоприятно въздействие оказват и манастирските гори, които пречистват и освежават въздуха, а дървета имало и във всеки двор“, пише още в брошурата.
В рекламната листовка е публикувано и изследване на д-р Н. Койчев за периода 1916-1922 г., което отчита колко от дните са слънчеви, облачни, дъждовни, ветровити, с мъгла или сняг.
„Създателят е бил много щедър към Дряново, като му е отредил завидно място сред природата, облагодетелствано в най-голяма степен от безкрайно мощните природолечители: въздух, вода и слънце. Тези три фактора действат тук при най-благоприятни климатични условия и дават неочаквано добри резултати в здравословно отношение. Благоприятното влияние на Балкана върху човешкия организъм е много обширно. Тук намират изцеление не само реконвалесцентни, но и всички нервни, белодробни и особено заболяванията на лимфатичните жлези.Това последно страдание, тъй много разпространено между децата в настояще време, намира тук най-добро излекуване. Умерената височина, където амплитудите в денонощната температура са много малки, липсата на ветрове, чистия от прах въздух, през който планинското слънце праща обилно своите лековити лъчи – без никакво пречупване. Тук лимфатичното дете бързо се поправя и след едно-две летни посещения от по един до два месеца – напълно оздравява“, казва д-р М.Шишков в статия във в-к „Дряновски глас“ от 1940 г.
В материала преди 83 години се посочва още, че „нервно болен ще намери всичко нужно: спокойствие, въздушни и речни бани, които той може да прави по предварителни наставления от лекаря и за които дряновската река, особено между града и Дряновския манастир, предлага всички изисквания“.
Доказателство за здравословния климат в Дряновска околия е фактът, че в района е регистрирана най-ниската смъртност в България за периода 1926-1930 г. – 13.02 промила (при 13.84 в Габровска, 14.22 в Търновска, 18.62 в Свищовска и т.н.). Чистотата била благоприятствана и от добрата инфраструктура – градът се сдобил с канализация още преди освобождението, улиците, площадите и дворовете били постлани с плочи или камъни, така че не се вдигал прах, водоснабдяването било добро, с вода от изворите наоколо, осветлението ставало с електричество, а отоплението и готвенето с дърва, чието изгаряне не замърсявало въздуха, както каменните въглища.
„Благодарение на чистия въздух и благоприятния климат, в Дряново имаме отлично продоволствие: зеленчуков пазар, хали, където се предлага най-доброкачествено месо, обилна вода във всяка къща, електрическо осветление“, изтъква преди 8 десетилетия д-р Шишков.
И днес местността с красноречиво име „Припека“ е предпочитано място за отдих от жителите и гостите на Дряново, защото е най-дълго огряваната от слънце част на града. Прохлада дава борова гора, засадена преди повече от век.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-„Дестинация Дряново“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *