ГорещиОбщество

Кампанията „ЗАвръщането“ ще бори демографската криза в Габровска област

Инициативата е на областния управител Кристина Сидорова и зам.губернатора Андрей Николов и има за цел да противодейства на обезлюдяването на региона

Представиха кампанията „ЗАвръщането“ в Габрово, която ще бори демографската криза в региона. Тя е по инициатива на областния управител Кристина Сидорова и зам.губернатора Андрей Николов.
„Това е социален проект, чиято цел е да противодейства на един от най-големите проблеми в Габровска област – обезлюдяването вследствие на отрицателния механичен прираст“, обясниха инициаторите.
Те поясниха, че в рамките на кампанията ще се осъществят поредица от дейности, които да ангажират широката общественост и институциите. Началото й бе поставено в края на 2022 г. с ученически конкурс за текст и рисунка под същото мото „ЗАвръщането“. На дома и завръщането 18 ученици посветиха своите творби, като показаха през своя поглед красотата на габровска област. На събитието участниците получиха грамоти и предметни награди.
„Завръщането има смисъл. Човек не може да има корени там, където всъщност никога не си имал и че най-добре се чувстваш у дома. Идеята на тази кампания е да кажем на нашите далечни приятели, че област Габрово е прекрасно място за живот, за сбъдване на мечти, където си заслужава да се върнеш. За това ще разкажат нашите гости, както и за трудностите, които са срещнали при преместването си. Глобалната идея е заедно с институциите да направим така, че когато си решил да се завърнеш, да може по лесен и достъпен начин да се справиш с трудностите“, заяви областният управител Кристина Сидорова.
„Имам привилегията да работя дистанционно. Родом съм от Плевен, но с корени в Габровския регион. След 15 години в София и работа в най-големите корпоративни компании там, настъпи важен обрат за мен. Всичко се преобърна и заминах за САЩ. Започнах отначало във всякакъв смисъл, но в контакта ми с приятели осъзнах, че не мога да съм далеч от тях и реших да се завърна в България. София, целият е пълен с бетон и сгради, което ме накара да осмисля живота си и късметът ме срещна с мъжа ми. Той е от Плачковци и по негово предложение се преместихме в Трявна. Дистанционният начин на работа улесни решението за нас да заживеем на по-спокойно място като този град. Идеята детето ни да излиза навън на въздух, през прозореца вече да виждаме природа и да сме с роднините и бабите съседки, бяха от причините, които ни привлякоха да живеем там. Смятам, че бъдещето на България зависи от сплотяването на хората, ангажирането към съседите и дори проблемите им, защото това са неща, които ми харесват“, разказа Мария Кръстева.
Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово обяви, че не е от Габрово, но вече е закупил имот в село Съботковци.
„От първи февруари съм габровец, закупих имот, не в града, но вече имам пълната свобода, която можеш да имаш имаш на село и затова вече съм съботковчанин. От 12 години съм в Габрово, по месторождение съм пловдивчанин. Нещото, което ме накара да напусна Пловдив е невероятната природа на габровско. Първоначално дойдох заради работата, след това природата, чистия въздух, хората и общността, която заварих тук и ме накараха да остана тук завинаги, ако животът позволи“, подчерта Койчев и прочете стихотворението „Завръщане“ от Атанас Смирнов.
Областната администрация в Габрово има намерение през настоящата година да продължи с дейностите по инициативата. Обмислят се срещи с хора, избрали да създадат своя дом и да работят в Габрово, с институции, помагащи на гражданите при преместване в областта. Също така се предвижда да бъде изготвен сборник с полезна информация, която да бъде в помощ на хората решили да се преместят да живеят в региона.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *