ВодещиРепортажи

​​​​​„Дони Стайл“ ЕООД в Дряново изработва дрехи за реномирани италиански брандове

„За да остане и да се развива шивашкият сектор са необходими млади и опитни кадри, както и адекватна държавна политика“, категорична е Доника Киселкова, главен мениджър на дружеството

Предприятието „Дони Стайл“ ЕООД в Дряново е едно от проспериращите у нас, което продължава да се развива с бързи темпове въпреки кризите. Управлява го креативна и амбициозна дама, която не прави компромис с качеството на суровините, материалите и готовата продукция. На това се дължи и сериозният имидж на дружеството и в чужбина.
„Регистрирах фирмата през 1994 година, когато бях едва на 18 години, като по реализирането на идеята започнах да работя година по-рано. Така вече 28 години се занимавам с производство на облекла“, споделя генералният мениджър Доника Киселкова.
В момента предприятието е със 70 души персонал. Работи на 95 % с италиански компании.
„Изработваме както готови продукти с наши материали, така и изделия на ишлеме със суровини на клиента. Част от нашите клиенти са големи брандове като „Дукати“, „Фалконери“, и „Трусарди“, и по-малко познатите в България марки като „Слам“ и Веструм“ – марка за жокейски облекла“, изброява Доника Киселкова.
По думите и облеклата, които произвеждат са различни, тъй като структурата на фирмата не е пряко свързана с шивашка дейност. „Изпълняваме конкретни заявки на клиенти, но с ушиване във външни фирми, които са наши подизпълнители. При нас се извършва целия процес, който включва спечелване на клиента, договаряне на условията по изпълнението на поръчката, избор на материали, изработка на кройки и мостри. Така при нас се прави цялата организация на поръчката, докато се стигне до стартиране на изработката на облеклата. Това е сложен и дълъг процес. Следващият етап предвижда да подберем подходящи подизпълнители за ушиването на конкретния артикул. След като всичко това бъде одобрено, продуктът влиза в производство. По време на работата осъществяваме технически контрол. Готовите изделия се доставят в базата в Дряново и след щателна оценка на качеството, се пристъпва към износ на продукцията“, разкрива Доника Киселкова.
Тя допълва, че във фирмата в Дряново са ангажирани 50 души, които се занимават само с организация, контрол и подготовка на поръчките. Във Велико Търново дружеството има още 20 служители, които се занимават с реално производство.
Доника Киселкова споделя, че от най дълго време „Дони Стайл“ ЕООД работи и вече е утвърден партньор на италианския производител на мотоциклетите „Дукати“. Компанията има магазини както в Италия, така и в осем други държави, в които предлага специализирани облекла и аксесоари освен за любителите на моторите, но и за феновете на марката двуколесни возила.
„Ние произвеждаме тениски, суичъри, панталони, якета и др. брандирани текстилни изделия. „Фалконери“ пък е фирма предимно за кашмирени облекла и за тях произвеждаме леки сака и якета.
Моето мнение е, че е необходимо да се отличаваме от турските и китайските производители, защото никога не можем да бъдем конкурентни с цени спрямо тях.
Затова работим в две насоки. Едната е използването на все по търсените био технологии и материали изработени с тях. А втората е иновативни технологии за начина на изработка – лепени изделия, лазерно брандиране и други нововъведения, които изискват да сме информирани в новостите на съвременните технологии при производство на облекла .“, коментира генералният мениджър на дружеството.
Доника Киселкова разказва, че за изпълнението на поръчките се използват както български, така и материали от цял свят.
„За съжаление в България производството на платове вече е изключително ограничено. Внасяме тъкани основно от Турция, Испания и Италия. Нашите клиенти, са в средния и висок клас като качество. За мен е изключително важно да произвеждаме облекла с качество, за което мога да дам гаранции и да харесвам“, категорична е Доника Киселкова.
Дейната бизнес дама уточнява, че в момента производството е изцяло за чуждия пазар.
„Първоначално фирмата бе свързана с изработката на широка гама от високо качествени трикотажни изделия съобразени с модните тенденции. Асортиментът включваше дамски и мъжки пижами, домашни комплекти, както и дамско горно спортно облекло с търговската марка „Димона“. Този вид производство продължи около 15 години, но след кризата през 2009 г. , постепенно намалих тази дейност. От над 10 години произвеждаме фирмените работни облекла за магазините „Хиполенд“, разкрива Доника Киселкова.
Тя не крие, че развиването на промишлена дейност във времена на криза е изключително трудно.
„Не знам на някой в България да му е лесно да прави бизнес. Но пък и не мисля, че в другите държави, някой има 100-процентова гаранция за успех. Аз обаче съм от хората, които поддържат каузата българите да остават в България и да работят за страната си. Да, трудно ми е тук, но много обичам държавата си и тук тежа на мястото си. Трябва да си дадем сметка, че съдбата на България зависи от всички нас в тази страна. Сменянето на държавите в търсене на най-добрата финансова изгода, за мен е равно на предателство. Затова търся начини, за да се чувствам добре в родината си. По тази причина стимулирам трите си деца да живеят и работят в страната, в която са родени. Сигурна съм, че е добре за тях да отидат за известно време, за да добият знания, опит, квалификация, по-висока култура, но след това с целия този потенциал да се върнат, да живеят и да работят за България“, казва Доника Киселкова, която е заклет родолюбец.
Убедена е, че ако човек не е духовно и емоционално вдъхновен и удовлетворен, то материалното благосъстояние няма никаква стойност.
„За мен парите не са водещата мотивация. Вероятно и заради това съм все още в бранша, залагам най-вече на показателя добре свършена работа, която работим защото ни харесва. Разбира се, че парите са важни. Финансовата стабилност е задължителна, няма да успея да задържа персонала, ако я нямам, а без него няма да има никаква дейност. Уважавам и обичам хората, с които работя и те са още една причина, поради която продължавам да се боря да вървим напред и нагоре“, посочва Киселкова.
Категорична е, че формулата за оцеляване е любов към работата си и упорит труд.
Доника Киселкова напомня за сериозен проблем в шивашкия сектор.
„Дълго време заплатите на заетите в шивашкия бранш не бяха атрактивни. В момента възнагражденията сериозно се повишават. Апелирам към младите хора да започнат да разбират колко хубаво е да създаваш красота и да изработваш нещо с ръцете си. Ако имат желание вече и в шивашкия бранш може да се получават доста добри доходи. За да се развива този сектор от икономиката са необходими млади и опитни кадри, както и адекватна държавна политика“, изтъква Доника Киселкова
Тя предупреждава, че ако тази тенденция не се промени, до десетина години няма да има шивашки бранш в България.
„Заради това е добре младите хора да се замислят, че това занимание е занаят , който създава красота и трайна ангажираност. Това е умение, което носи удовлетворение щом се практикува добре и в него се влага душа и въображение“, посочва Доника Киселкова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *