ВодещиОбщество

В Гостилица навръх Трифон Зарезан пълнели с обреден хляб и печено пиле торбичка, извезана с лозова клонка

За древната традиция, посветена на най-ранния пролетен празник разказва Юлия Дабкова, уредник в Исторически музей-Дряново

Първият пролетен празник по стар стил е посветен на свети Трифон на 14 февруари. На този ден се зарязват лозята и стопаните започват да мислят за новата земеделска година.
Погледнато назад във времето, празникът Трифон Зарезан бил чакан с голямо нетърпение от жителите на дряновското село Гостилица. Стопаните от всяка къща имали специално ушита торбичка за празника. Торбичката била от домашно тъкан плат и завършвала с два червени пискюла в долния край. Върху нея, на пришито бяло платно, имало ръчно рисувана лозова клонка с грозд и надпис „Зарязан”. В деня на празника тя била пълна с печено пиле, обреден хляб, лук, суджук, шишета с ракия и червено вино и, неизменно, лозова пръчка. По време на ритуала мъжете – стопани на лозя, отрязвали три пръчки от три лози, поливали по тях вино и светена вода. След това благославяли: „Да се ражда и по перата”. От отрязаните пръчки се правел венец, с който се кичели стопаните. След това заедно от площада, начело с духова музика, излизали над селото. Първоначално се събирали до боровата гора, а в по-късно време до „двара” (диал. дувара). Това място било на припек и завет. Там се палел огън и разпъвала трапезата. Всичко това ставало под звуците на музикантите. Празникът протичал до късния следобед, а след това под духовия съпровод всички тръгвали към центъра на селото с песни и хора. Във всяка къща, покрай която минавали, били черпени с вино, пуканки и благославяни. На площада се извивало тройно хоро и празникът продължавал до късна вечер.
На Зарезан в село Гостилица се завръщали всички отишли да живеят по други места и празникът се превръщал в общоселско тържество, като с времето и жените започнали да вземат участие в този мъжки празник на виното, плодородието и благополучието.

снимките са предоставени на музея от Стефана Димова и Райна Чуховска от с. Гостилица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *