ВодещиРепортажи

Скалите край Скалско привличат делтапланеристи и палеонтолози

Дряновското село се слави с луксозен ловен дом на брега на язовир като предпочитано място за атрактивни сватби и риболов

Величествените скали край дряновското село Скалско са истинска природна забележителност, но и привличат делтапланеристи, палеонтолози, катерачи и търсачи на силни усещания. Внушителната Чумашка скала се извисява покровителствено над стотината къщи и създава впечатление на естествен заслон. От върха на възвишението, който е на над 750 м. надморска височина, при благоприятно време излитат делтапланеристи, които пристигат от цялата страна. За района са характерни тандемните полети.
„Селището е сгушено в Предбалкана на 519 м. надморска височина и е на 8 км западно от Дряново, на 12 км североизточно от Габрово и на 28 км югозападно от Велико Търново“, споделя кметският наместник Митко Димков, който управлява и още две съседни села-Янтра и Караиванца.
Първенецът на Скалско допълва, че селото е известно още и със скалния масив „Стражата“, с римския път, свързващ древните селища Аугуста Траяна с Никополис ад Иструм и римския мост над р. Янтра. Само на 13 км се намират Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“ и пещерата „Бачо Киро“.
„От Скалско тръгва живописна екопътека, която се вие през скалите, минава през село Костенковци и отвежда до Дряновския манастир. Там се свързва с друго екотрасе , което отвежда в посока на архитектурния резерват Боженци. Екопътеката от Скалско е дълга около 7 километра и е прокарана само преди броени месеци“, разкрива Митко Димков.
По думите му, трасето е обособено с доброволен труд на ентусиасти. Направена е маркировка и има кътчета за отдих.
Сред китната полупланинска природа се издига ловен дом, който през годините е сменил няколко собственика. В момента базата се стопанисва от бизнесмен от Казанлъшко. От ранна пролет до късна есен там се правят атрактивни сватбени ритуали. Ловната резиденция е привлекателно място, защото е на брега на язовир, има луксозен ресторант, басейни. Настоящият стопанин е наел язовира за 10 години и развива риболов.
На 12 км от Скалско е създадена конна база.
„В миналото селото е наброявало над 270 жители, но към момента населението се е стопило на 68 души. В селището са се установили трайно десетина британски семейства и две фамилии руски евреи. Чужденците са много дружелюбни и активни. Включват се в читалищната дейност, помагат в организирането на празници“, разкрива Митко Димков.
Кметският наместник подчертава, че през последните години има засилено търсене на стари къщи, които новите стопани реновират и ги използват като извънградски жилища. Наскоро съпрузи от София си купили имот в селото, като възнамерявали да развият шивашки бизнес. Единствената къща за гости в Скалско има целогодишна заетост.
Преди време в района на селището функционирал цех за полипропиленови изделия, но в момента помещенията пустеят. В селото действа малка фирма за електронни изделия и пособия за нуждите на Техническия университет в Габрово.Най-голямата сграда на центъра е приютила кметството, пощата, читалището и бакалията. В Скалско няма църква и на християнски празници местните посещават храмовете в съседните села. Гордост за местните жители е белокаменната чешма на площада, на която са поставени паметни плочи в чест на загиналите във войните.
Митко Димков с тревога споделя, че трудно се намират работници за поддръжка на площадки и кътчета за отдих.
„Има нужда от ремонт на уличната мрежа. Опасност представляват пустеещите сгради. На самия площад стърчи неугледна двуeтажна постройка, като първият етаж е общинска, а вторият е частна собственост. Там преди години се помещаваше пенсионерски клуб, има и оборудван лекарски кабинет, но са затворени“, разкрива Димков.
Половината от частните имоти са изоставени и са потънали в бурени. Въпреки това цените на необитаемите и запуснати жилища и дворове остават високи и варират около 20 000 лева. В Скалско има много самотноживеещи възрастни хора и те са предимно жени.
Най-оживеното място в селото е Народно читалище „Светлина“, като през 2022 г. чествали 100 години от създаването му. По празници в салона се събират по 60-70 души, като главни организатори на празненствата са чуждите заселници.
Преди две години бил сформиран самодеен фолклорен състав от 5 жени, един мъж и ръководител. Всеки вторник и четвъртък самодейците се събират да пеят и танцуват, като често към репетициите се присъединяват и жители на близките селца.
„Захванахме се да възстановим читалищната библиотека, защото получихме дарения от книги. Има хора, които четат и търсят разнообразна литература. Редовно в смесения магазин ни доставят и вестници“, изтъква Митко Димков.
Всяка сряда по инициатива на британците в селото в големия салон на читалището се провеждат тренировки по бадминтон, в които се включват по над десетина мъже и жени начело с кмета.
„Снегопочистването и сметосъбирането е уредено от Община Дряново. Местните хора разчитат на джипи, като докторът идва всяка събота и приема пациенти“, посочва кметският наместник Митко Димков.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът и архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *