ГорещиОбщество

21 семейства от община Дряново са утвърдени за приемни родители

Услугата „Приемна грижа“ в област Габрово продължава и през 2023 година

Услугата „Приемна грижа“ в област Габрово ще продължи да се предоставя до края на 2023 година. Утвърдени са 50 приемни семейства – 8 в Габрово, 6 в Севлиево, 21 за Дряново и 15 за Трявна. Свободните приемни семейства са 9, а в 41 се отглеждат 53 деца в риск. Две приемни семейства са в процес на обучение и оценка. Това съобщиха от Община Габрово.
Габрово е сред 167-те общини, които партнират на Агенцията за социално подпомагане в изпълнението на проекта „Приеми ме 2015“. През миналата година в местните приемни семейства не са настанявани деца, извършено е само едно осиновяване.
В Дряново през 2022 г. са настанени четири деца и няма изведени. В Севлиево в приемни семейства са заживели пет деца, а са изведени три – две при осиновители, а едно е било реинтегрирано. В тези две общини тече кампания за набиране на кандидати за приемни родители, които да полагат грижи за деца от 0 до 3-годишна възраст. Те могат да бъдат доброволни и професионални. В рамките на четиримесечно проучване кандидатите преминават през задължително обучение от квалифицирани специалисти.
В Трявна са настанени четири и са изведени дванайсет деца – от тях четири са осиновени в чужбина и едно – в България, едно дете е завършило средното си образование, едно е настанено при свои близки, а още две деца са преместени в приемни семейства в друга община.
Професионалните приемни родители получават средства за отглеждане на настаненото дете и финансово възнаграждение. С тях се сключва граждански договор и за едно дете получават 150% от минималната работна заплата, която е 780 лв., за две деца – 160%, за повече настанени деца в едно приемно семейство се изплащат 170% месечно.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *