ВодещиКултура

Уникални пушки „Бердана“ пазят в Историческия музей в Дряново

„На 28 октомври 1868 година Александър ІІ утвърждава системата с официалното название “стрелкова винтовка обр. 1868 г.”, информира музейният уредник Апостол Матев

Уникална пушка „Бердана“ пазят в Историческия музей в Дряново. Културната институция притежава два образеца от оръжието.
„По-голямо впечатление прави първият образец, тъй като той от една страна се произвежда в много по-малки количества, а от друга – почти не е на въоръжение по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. и е значително по-рядък. Именно поради това, “Бердана 1” не се среща във всяка музейна експозиция и музеен фонд. Непосредствено след Освобождението се създава Земската войска, в която основно навлиза използваното руско оръжие през войната, като в най-големи количества е “Бердана 2” наред с останалите системи от онази епоха“, споделя Апостол Матев, уредник в Историческия музей в Дряново.
Той разказва, че в динамичните години на Гражданската война в САЩ се разработват много и модерни за времето си оръжия. Един от тези образци е пушката Colt Berdan с калибър 4,5 линии (11,43 мм), разработена от американския полковник Хирам Бердан. Винтовката разполага с линейно телескопично сгъващ се затворен механизъм с ударник с линейно пряко действие, запазен в общи линии като отварящ се нагоре и напред, по подобие на системата “Баранов”. По това време от страна на руската империя проявяват сериозен интерес към разработката на американския оръжейник. С цел да консултират напасването на оръжието за нуждите на руската армия, двама руски офицери са изпратени в Америка през 1867 г.
„Александър Павлович Горлов и Карл Иванович Гуний доразработват винтовката. Те променят калибъра на 4,2 линии (10,75 мм) и същевременно разработват патрон за нея. Патронът (10,75x58R Berdan) има бутилкообразна форма, зареден с черен барут и снаряжен с оловен куршум, обвит в намаслена хартия с цел намаляване пооловяването на цевта и по-лесното ѝ почистване. Произвежда се в два варианта – патрон за пехотни пушки (куршум, увит в бяла хартия) и патрон за кавалерийски карабини (куршум, увит в розова хартия)“, разкрива Апостол Матев.
По думите му пушката разполага с дървен приклад и цевна ложа. Прицелните прибори са открити, състоящи се от заден мерник с фиксирани позиции за разстояние и мушка в предната част на дулото. В предната част на цевта се монтира щикът на оръжието, който е от иглен тип с четириъгълна форма. Оръжието е еднозарядно и не разполага с магазин за патрони, а зареждането се осъществява ръчно, като след всеки изстрел цевта се зарежда отново с един патрон.
„На 28 октомври 1868 г. Александър ІІ утвърждава системата с официалното название “стрелкова винтовка обр. 1868 г.”. Впоследствие обозначението „пушка Бердан“ почти винаги се ползва в документацията, като най-често е назовавана „Бердана 1” или „Берданка“. Още в същата 1868 г. са поръчани 30 000 бр. в колтовските заводи в гр. Хартфорд. Върху пушките има надпис на руски език “Кольтовский оружеийний завод, г. Гартфорд, Америка”, информира музейният уредник.
Апостол Матев уточнява, че “Бердана 1” не успява да се наложи в руската армия. В хода на изпитванията били разкрити някои съществени конструктивни недостатъци, свързани с ниската надеждност на изхвъргача. Освен това войниците не харесвали начина на презареждане, който изисквал повдигане на част от затвора нагоре, с което се възпрепятствало наблюдението на бойното поле. През април 1869 г. в Петербург пристига Хирам Бердан, който предлага на Военното министерство подобрена версия на системата.
„В нея се внедрява новият за времето си цилиндричен плъзгащ се затвор, заключващ се странично със завъртане на 45 градуса – на принципа на пруската оръжейна система “Дрейзе”, първата от този тип с болтов затвор. От следващия месец започнали изпитанията на тази система, при които тя показала преимущества по всички показатели пред по-старата версия. По отношение на скорострелността, с “Бердана 1” можело да се направят до 15 изстрела в минута, а с “Бердана 2” – над 25 изстрела. В резултат на това, през 1870 г. е приета на въоръжение в руската армия подобрената винтовка на Бердан под името “винтовка образец 1870 г.” или “Бердана 2”, казва още Матев.

Веселина АНГЕЛОВА
снимка-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *