ГорещиИнтервюта

Тодор Георгиев, председател на Общински съвет-Дряново: Общинската администрация и местният парламент работят в синхрон и добро взаимодействие

​​​​​Тодор Георгиев Василев, популярен в страната като DJ Теди Джорджо, е роден през 1968 г. в Дряново. Средно образование завършва в СПТУ по МВ „Димитър Крусев” в Дряново, а висше във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, специалност „Публична Администрация“, възпитаник е от класа на проф. Павел Павлов. Артист – изпълнител в АРА Мюзик, официален водещ и DJ нa Fen TV и Balkanika Music TV.  Президент на музикална компания DJ UNIVERSE. От 1993 до 2019 година е официален водещ и DJ на българския национален отбор по волейбол.Общински съветник в Общински съвет Дряново трети мандат, от 2007 г. В предходния мандат е избран от гражданската квота с листата на ПП „ГЕРБ” и през месец ноември на 2015 г. става председател на Общински съвет Дряново, но правомощията му са прекратени с Решение на Общинския съвет от 16 април 2018г. В настоящия мандат е общински съветник от гражданската квота на ПП „ВОЛЯ”, като от 12 юни 2020 г. е избран за втори път за председател на Общински съвет Дряново.

 

– Господин Георгиев, какъв отчет бихте дали за дейността на Общинския съвет в Дрянов за изминалата година?

  • За Общинския съвет в Дряново 2022 г. беше много ползотворна. Проведохме 22 заседания, в това число и тържественото заседание на 20 октомври по-случай традиционните есенни празници на Дряново.  Приехме 259 решения, които са от изключителна важност за града.

– Кои са от най-важните становища, по които дебатираха и гласуваха местните парламентаристи?

  • До едно приетите решения са важни. Приоритет на Община Дряново е социалната политика. В изпълнение са проектите „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Център за грижа на лица с психични разстройства град Дряново“. Той е свързан с предоставянето на нови резидентни услуги на 105 лица в новоизградени седем центъра за грижа. Следващите проекти, които сме приели и подкрепили през годината, са „Топъл обяд”, „Патронажна Грижа +”, „Укрепване на административния капацитет” в помощ на общините по Програма Развитие на човешките ресурси и проекта към „Фонд Социална Закрила към ДПЛД” . Изпълнението на проекта допринесе за по-добър живот на възрастните хора в Дома за възрастни хора с деменция. Всички постъпили предложения в Общинския съвет бяха единодушно приети. Това, с което най-много се радвам и гордея и е плод на работата ни в Община Дряново, е изработеният проект за осветление на спортен комплекс „Локомотив” през второто полугодие на миналата година. На 12 януари входирахме в Министерството на младежта и спорта проекта. С реализирането му ще създадем още по-добри условия за развитието на спорта в Дряново и нашия регион. Решението на ОбС Дряново за подкрепа на заданието беше прието единодушно. Удовлетворен съм, че пълна подкрепа получи и предложението на кмета на Община Дряново Трифон Панчев и на председателя на Общинския съвет за привличането на букмейкъра „ЕФБЕТ” като генерален спонсор на Футболен клуб „Локомотив” Дряново, с което гарантирахме стабилност на тима за следващите 5 години.

– В процеса на работа стига ли се до изразяване на претенции и недоволство от общински съветници към внесени предложения от общинската администрация?

  • С колегите в Общинския съвет имаме добра комуникация и диалог за всички предложения, които обсъждаме в заседанията на постоянните комисии. Работя, както винаги досега, като давам всичко от себе си. Мисля, че положих началото на нов дух на обединение и съзидателност в местния парламент. Ангажираността ми е за по-уредено и красиво Дряново. Ще продължа да подкрепям и развивам политика за доброто на местните жители, както и в подкрепа на дряновски фирми и организации. Мисля, че тандемът Трифон Панчев и Тодор  Георгиев е добър модел за управление в местната власт. Работя за единение на законодателната и изпълнителната власт. Искам да бъда пример как един човек на обществена служба не е там, за да се  възползва от поста си. Освен моите задължения в Съвета, помагам с моя вече близо 35-годишен опит в сферата на спорта, туризма и рекламата в общината, като всичко това правя както и досега – безвъзмездно. И резултатите са налице. Общинска администрация и местният парламент работят в синхрон и добро взаимодействие. За това свидетелства фактът, че през изтеклата година са подкрепени всички предложения на кмета Трифон Панчев и на колеги общински съветници. Освен това бяха приети много решения за проекти за развитие на инфраструктурата на територията на Община Дряново, ремонти дейности на улици, детски площадки и общински сгради.

– Какво предстои в работата на местния парламент през настоящата година?

  • Определено ще е трудна година. Все още нямаме редовно правителство. Мисля, че скоро няма да има и приет бюджет, което много ще усложни работата на всички общини в страната. В последното заседание на Общински съвет Дряново на 29 декември приехме програмата за работата на Общински съвет за 2023 година. Използвам случая и сега е моментът да благодаря за подкрепата на моите колеги общински съветници, която ми оказват като председател, както и на кмета Трифон Панчев в мисията ни да развиваме нашия град и той да бъде все по-привлекателно място за живот.

– Какви трудности срещат в работата си общинските съветници?

  • Работата в екип в Общински съвет Дряново е разпределена по компетентност. Всички колеги работят активно и споделят своя опит. Имаме добър диалог, най-вече по време на провеждане на заседанията на постоянните комисии. Естествено по време на дебатите се правят и добри, и рационални предложения и винаги намираме консенсус и правилната формула при вземането на решения относно развитието и успеха на Община Дряново. Няма конфронтация по партийна принадлежност. Наред с ежедневната ми работа в Общинския съвет, използвам и целия си ресурс и комуникация там където съм най-силен като контакти със специалисти в областта на туризма, културата, спорта и рекламата. Усилията ми са насочени към развитието на Община Дряново.Организирам работния процес и работата на Постоянните комисии и работата с тях.В началото на 2022 г. заложихме средства за местния парламент, с които закупихме нужната техника -конферентни микрофони и допълнихме видео излъчването на живо с перфектна картина и звук с по-добро качество на излъчване на Общинските заседания, за да постигнем прозрачност при работата на общинските съветници.Едно от следващите предложения и мое голямо желание, което вече сме обсъдили с колегите, е да преминем на електронно гласуване. Това е вече практика в много общини в страната. Занапред ще използваме модела и опита на колеги с цел премахване на хартиения носител.

– Излъчват ли се сесиите онлайн, за да могат повече хора да следят работата на общинските съветници?

  • Това е политика, но не само на думи, а и с действия! Не случайно слоганът и мотото на институцията е „ОБЩИНСКИ СЪВЕТ Дряново – ПРОЗРАЧНОСТ  В  УПРАВЛЕНИЕТО”. Това бе мое предложение още в началото на януари 2020 г. С подкрепата на всички общински съветници и с кмета на общината Трифон Панчев заложихме средства в бюджета през тази година. Това беше една от важните задачи, с които се бях заел. Парите никога не достигат, но са важни и за приоритетите, а прозрачността в работата на местната власт е един от тях. Вече е изпълнена и тази задача. В началото на  2017 г. по мое предложение единодушно бе взето решение за излъчване на заседанията на Общински съвет Дряново в реално време, на интернет страницата на Община Дряново и Общински съвет – Дряново, и да могат да бъдат ретранслирани чрез средствата за масово осведомяване. Безвъзмездно изработих визия и лого на Общинския съвет със символите на нашия град. Държа да отбележа, че заседанията се излъчват на живо, с перфектен звук и картина, включително и извънредните и тържествените сесии за традиционните празници на Дряново. Където и да се намират нашите съграждани, а и всички, които се интересуват от управлението на града, могат да проследят заседанията от различни устройства и приложения!

– Живеем в трудни време на кризи – политическа, икономическа, социална, здравна, институционална… Освен това през тази година предстоят парламентарни и местни избори. Очаквате ли трусове в Общинския съвет, който е под Ваше ръководство?

  • За мен политиката никога не е била самоцел. Никога не съм бил член на политическа партия, но съм подкрепял идеи и съм споделял убеждения като всеки нормален човек, вълнуващ се за бъдещето на страната си. Но когато става дума за местното самоуправление, нещата са  коренно различни. За мен родно Дряново е кауза и ще остане градът в сърцето ми, за който винаги ще работя и ще правя всичко по силите си. И занапред ще давам всичко от себе си за развитието му, независимо дали заемам, или не, какъвто и да е пост. Всички знаят за моята позиция – Център Дясно – БЕЗПАРТИЕН, но в местната власт е важен Човекът, който да бъде достоен да ръководи почтено. Така по убеждения и доверие успях да привлека, да убедя и наклоня везните да дойде в Дряново Трифон Панчев и подкрепих неговата кандидатура през 2019 г. Въпреки трудните години на пандемия „COVID 19”, без правителство, само със служебни кабинети, и криза в национален мащаб, успяхме да постигнем много и сега можем да се гордеем с кмета на Община Дряново Трифон Панчев и колегите в Общинския съвет за свършената работа, но оценките ще ги дадат нашите съграждани на изборите през есента. Натрупах много опит през годините и знам, че като се спазват Правилникът за работата на Общинския съвет и нормативните актове, няма да има сътресения и проблеми. В различията между колегите няма нищо страшно, защото истината се ражда в дискусията и диалога. Като пръв сред равни в Общински съвет, съм заявил на всички колеги, че няма да допусна отново политически игри и шамари, каквито понесох преди четири години, и ако усетя някакви политически врътки и такова напрежение, просто ще се оттегля от поста. Нямам време за такива маневри, имам си достатъчно работа… Няма незаменими хора, има само неповторими. Надявам се и дано да не се стига до такива действия, защото Дряново много ще загуби…

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *