ГорещиНовини

Родолюбци от Дряново ще отбележат 150 години от гибелта на Васил Левски

Организирани са документална изложба, ученически конкурси за стихотворение, разказ, есе и рисунка, а писателят Иван Лалев ще представи книгата си за Апостола

Родолюбци от Дряново ще отбележат 150 години от гибелта на Васил Левски.
На 18 юли 2022 г., рождената дата на Апостола на свободата, кметът на община Дряново Трифон Панчев беше избран за председател на инициативния комитет за отбелязване на 150 г. от смъртта на Апостола. Съвместно с Общинския комитет „Васил Левски“, представители на Историческия музей, СУ „Максим Райкович“, ПГИ „Рачо Стоянов“ и ДГ „Детелина“ беше утвърдена програма с множество събития, посветени на годишнината.
Над 30 деца и ученици от ДГ „Детелина“, СУ „Максим Райкович“ и ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново се включиха със свои произведения в конкурсите за стихотворение, разказ, есе и за постер или рисунка преди Нова година. Те ще бъдат оценени от жури и отличени в навечерието на годишнината.
Общинското ръководство на града очаква заявленията на желаещите да вземат участие и в конкурса за рецитаторско майсторство. Крайният срок е 5 февруари, а конкурсът ще се проведе на 17-ти.
През февруари в Икономовата къща ще бъде представена документална изложба на музей „Васил Левски“ – Ловеч.
На 13 февруари е предвидено Общо събрание на Общинския комитет „Васил Левски“.
Три дни по-късно в Исторически музей – Дряново ще гостува Иван Лалев, който ще представи своята книга „Васил Левски. Отвъд митовете, легендите и заблудите“ (2020, изд. „Персей“). Той е историк, музеен специалист и директор (1991-2013) на Регионалния исторически музей в Ловеч. Изследва проблемите на Българското възраждане, както и делото на Васил Левски.
На 18 февруари ще бъде отслужена заупокойна молитва, след която ще се проведе общоградското поклонение пред паметника на Апостола в Дряново.

снимки-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *