ВодещиПроекти

Пет проекта за основен ремонт на пътища в Габровска област за 2023-та

Снимка: Областна администрация – Габрово

Сред тях са първокласният път I-V  Дебелец – Дряново, III-4041 Севлиево – Дряново и др.

Всички републикански пътища в областта са проходими при зимни условия, съобщи директорът на Областното пътно управление в Габрово (ОПУ Габрово) Деян Георгиев на среща с областния управител Кристина Сидорова, заместник-областния управител Андрей Николов и експерти от Областната администрация.  Договорът за зимното поддържане на републиканските пътища  е с продължителност седем месеца и е валиден до май 2023 г.

„Ремонтът на пътната част по трасето Трявна – Вонеща вода приключи. Положена е осева линия, сключен е и договор за поставяне на пътна маркировка. В участъка ще бъдат монтирани мантинели и пътни знаци, регулиращи движението. Полагането на неплътен асфалт по пътя към м. Узана е завършено до 17 км. Остават 4 км до приключването на отсечката, върху която ще бъде поставен още един пласт настилка. Дейностите по проекта за тунелите под Шипка продължават, а през прохода минават средногодишно по 3 хиляди автомобила за денонощие, което прави проекта с особено значение за региона.“, обясни Деян Георгиев, директор на ОПУ Габрово.

Георгиев коментира и предстоящите ремонтни дейности в областта. В плана за 2023 година са изготвени пет проекта за основен ремонт на пътища. Това са път I-5 Габрово – Казанлък през прохода „Шипка“ , първокласният път I-V  Дебелец- Дряново, III-4041 Севлиево- Дряново, Кръвеник- Стоките-Батошево, Донино- Боженци. Дейностите ще обхванат общо над 87 км републикански пътища в областта. Приемането на предложения по обявената обществена поръчка с прогнозна стойност  1 745 880 лв. без ДДС приключи миналата година. В процес е подборът на изпълнители, като подадените предложения са над 50. Следващата стъпка е сключване на договори с фирмите изпълнители.  Предвидени са също текущи ремонтни дейности и проектиране на физически ограничители тип „делинеатор“ в рискови участъци като кръстовищата на Враниловци и Боженци, при кариерата „Чериковец“ и на кръстовище 5004 към Западния обход.

В края на 2022 година е сключен  договор с фирма изпълнител, която ще извърши ремонтните дейности на моста на Колю Фичето на р. Росица. Съоръжението е в предаварийно състояние. Разположено е на третокласен път и е със статут на културна ценност от епохата на Възраждането. Мостът е удължаван и разширяван, има четири ленти и дължина от 185 метра.  Ремонтните дейности включват рехабилитация на пътното платно, полагане на нова хидроизолация, асфалтова настилка, тротоари, предпазна ограда и парапет.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *