ВодещиКултура

Отбелязват 75 години от създаването на текстилни индустриални обединения в Габрово

Отбелязват 75 години от създаването на текстилни индустриални обединения в Габрово.
Непосредствено след национализацията на частните предприятия през 1947 г., Габрово става център на две големи Държавни индустриални обединения. Това са „Памучна индустрия” (ДИОПИ) и „Вълнена индустрия” (ДИОВИ). Те действат от февруари 1948 г. до март 1949 г. и обхващат всички текстилни предприятия от региона на Централна и Североизточна България. През този кратък период започва сериозна реорганизация на текстилната индустрия. Това споделя Иван Постомпиров,главен уредник в Регионален исторически музей –Габрово.
„Основната задача, поставена от управляващата БРП (к), е да се окрупнят по съветски образец съществуващите предприятия, за да се наложи планова икономика, ефективен контрол и ръководство на дейността им. От април 1948 г. се пристъпва към уедряване на малките фабрики, като машините и работниците им се прехвърлят към по-големите, базисни предприятия. Сменени са имената на почти всички действащи фабрики – за да се скъса с „тъмното минало“, разказва Иван Постомпиров.
След около една година тези мегаструктури доказват своята неефективност и са закрити.
„От края на 1949 г., управлението на текстилната промишленост се централизира и се съсредоточава в София. Независимо от това, габровската текстилна индустрия оцелява и продължава да се развива“, подчертава музейният специалист.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *