ГорещиНовини

Община Дряново разполага с нов камион за сметосъбиране

Модерният автомобил „Ивеко“ е на стойност около 300 000 лева и е закупен с решение на Общинския съвет

Община Дряново вече разполага с нов камион за сметосъбиране. Модерният автомобил „Ивеко“ е на стойност около 300 000 лева и е закупен с решение от 27 януари 2022 г. на Общинския съвет в града. Машината бе доставена на 18 януари, а на церемонията по освещаването присъстваха кмета на Община Дряново Трифон Панчев, председателят на местния парламент Тодор Георгиев, Стефан Косев, директор на ОП „Чисто Дряново“, както и представителите на фирмата доставчик. Направена бе демонстрация как функционира сметосъбиращата техника.
„Успяхме да извървим трудния път за осигуряването на тази придобивка. Субсидията, която получаваме от депото в Севлиево, където извозваме сметта, я пренасочваме към общинската фирмата „Чисто Дряново“, която извършва сметосъбирането. Спазили сме всички процедури. След една година усърдна работа, днес получихме новия автомобил“, обясни председателят на Общинския съвет Тодор Георгиев.
„Камионът събира 18 кубика отпадъци. Чисто нов е и отговаря на всички екологични изисквания и евростандарти, с нея се намалява шума при събирането на отпадъците и е с оптимален разход на гориво. Надявам се машината да служи дълго време безотказно“, заяви Емилиян Радков, търговски мениджър на фирма „Фарид“ за сметосъбираща и почистваща техника.
По думите на Константин Грънчаров, директор „Продажби“ към компанията „Ивеко“ камионът е пазарен лидер в комуналното обслужване и този тип техника се използва от много общини не само у нас, но и в цяла Европа. Процедурите обаче са дълги и подготовката на всеки проект отнема месеци.
„Общината има нужда от още специализирани автомобили, защото старите коли постоянно се повреждат. За съжаление в миналото са купувани машини на старо. Някои са били дори на над 10 години и заради това всеки месец имаме много аварии с тях. Надявам се в идните една-две години да имаме възможност да вземем още нова техника, с която да обслужваме и териториите извън града“, коментира кметът Трифон Панчев.
Градоначалникът сподели още, че са осигурени 70 нови кофи за боклук с по-голям размер, с които в близките няколко месеца старите ще бъдат заменени.
„Опитваме се всяка година поетапно да подменяме старите съдове с нови. Тази практика ще продължи и занапред и съм убеден, че гражданите ще го усетят“, подчерта Трифон Панчев.
Той припомни, че Община Дряново е в сдружение с общините Севлиево и Сухиндол и битовите отпадъци на дряновци се извозват до депото в Севлиево, където се обработват.
По думите на кмета обаче сериозен проблем са незаконните сметища, които недобросъвестни граждани създават в околностите на Дряново.
„За съжаление за прекратяването на тази порочна практика няма комплексно решение. Опитваме се по сигнали от граждани и чрез записи на камери за видеонаблюдение да разкриваме извършителите на замърсяването, но това се оказва изключително трудна задача“, сподели Трифон Панчев.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *