ВодещиОбщество

Община Дряново проведе информационна среща по процедурата за енергийно обновяване на жилища

Среща с жители и експерти за процедурата по енергийно обновяване на жилища се състоя в Ритуалната зала на Община Дряново. Информационното събитие бе във връзка с кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“, съобщават от общинската администрация.
Дискусията бе открита от Ангел Ангелов, заместник-кмет, и присъстваха адвокат Христо Ангелов и Христо Данев, който е експерт в сферата на етажната собственост, председателят на Общинския съвет в Дряново Тодор Георгиев, заместник-кметът Николай Карагьозов, общински съветници и граждани.
Експертите запознаха присъстващите с процедурата, подготовката на документите за кандидатстване и представиха критериите, на които трябва да отговоря една сграда.
„Срокът за кандидатстване е до 31 май 2023 г. за 100 процента безвъзмездна финансова помощ на Сдруженията на собствениците. Притежателите на жилища ще трябва да подготвят документите за кандидатстване в срок до 10 май 2023 г. и да ги входират в Община Дряново, за да има необходимото техническо време да бъдат обработени, проверени и качени в информационната система“, информират от общинската управа на Дряново.
От кметската администрация поясняват, че критериите за кандидатстване са жилищната сграда да е с повече от четири самостоятелни обекта, принадлежащи на повече от един собственик, и да е проектирана преди 26 април 1999 г., най-малко 60 процента от нейната разгъната застроена площ да се заема от жилища, да е учредено сдружение на етажната собственост по реда на Закон за управление на етажната собственост, да е извършено обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и изготвен технически паспорт и да е извършено обследване за енергийна ефективност и издаден валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация, за всяка сграда включена в предложението, допълват от общината.
Пълния пакет от документи и информация гражданите могат да намерят в портала на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз в България.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *