ВодещиРепортажи

Община Дряново е рекордьор по села с чудати имена

Сред тях са Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, Къртипъня, Саласука

Габровска област е една от областите в страната, където често се срещат селища с колоритни и дори смешни имена. Община Дряново обаче е рекордьор със села, носещи екзотични и любопитни наименования. Махали, колиби и села са назовани със звучните имена Горни и Долни Върпища, Бърборци, Балалея, Беломъжие, Длъгня, Мамулка, Доча, Крачунка, Плачка, Муця, Цинга, Шушня, Пърша, Пепеляни, Ритя, Руня, Зая, Саласука, Къртипъня.
​​​​​В Габровска област се срещат и селища с безумни наименования като Сърбогъзи, Торбалъжи, Пръдлевци. Повечето от тях са кръстени на основателите си и до днес се разказват древни легенди.
Така например село Торбалъжи, което се намира само на 15 минути път с кола от Габрово, идва от прякора на първия заселник и основател на селището – козаря Дончо Торбалъжи.
Наричали го така, заради таланта му да разказва увлекателно измислени от него истории. Хората знаели, че ги баламосва, но не можели да спрат да го слушат.
„Говорим в минало време за Сърбогъзи, защото то е едно от изчезналите села в България. Преди години било напуснато от последния си жител – Бай Дончо, който си купил къща в съседното село Престой. Преселването му явно се дължи на подигравките на хората от съседните селища“, коментират краеведи.
Два от кварталите на Габрово – кв. Андреево и кв. Любово са бивши села, чиито имена преди присъединяването им са били – Търсигъзи и Гъзурниците. Произходът на името Гъзурниците е свързано с данъка „гъзурнина”, който бил специфичен за този край налог върху произведеното жито.
В близост до село Гъзурниците се намира малката махаличка със звучното име Пръдлевци. Кръстена на основателя си Иван Пръдлето.
Към гореизброените селища с „горди” имена можем да добавим и дряновското село Дупините, тревненското Пържиграх, в което днес не живее никой.Принос в цялостния колорит от селски имена имат и дряновските Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга.
Дряновското село Къртипъня пък получава името си заради дърводобива в горите наоколо. Сега обаче е безлюдно, а десетината му къщи една след друга рухват от старост.
И още имена на села с нежни имена – Шушня, Кривонос, Конска, Алкохолево, Старопатица, Дивдядово.
Селищата с интересни имена се допълват от гоцеделчевското Лъжница, великотърновското Вонеща вода, но те не могат да се мерят с Вещица, Гърло, Недоклан, Сливата, Глутници, Пишурка, село Държава.
В община Елена допреди няколко години е съществувала махала с побиващото тръпки име Мъртвината. За съжаление, в махалата отдавна не живеят хора, които могат да кажат защо тяхното родно място носи това злокобно име.
Сред селата с интересни имена във Великотърновска област са и Гащевци, Ялово, Дърлевци, Балуци, Султани, Кожлювци, Куцина, Кантари и Топузи, Дърлевци, Дълги припек, Дедина и Дединци в Златаришко, Вързулица и Вързилковци, Върлинка и др. Някои от тях са обезлюдени, а в други все още живеят по 5 – 6 старци.
Почуда буди и името на плевенското село Къртожабене.Местните са сложили жаба и къртица върху табелата му, за да пояснят, че идва от сляпото подземно животинче, а не от посегателство върху жабите
Чурка е село в Южна България. То се намира в община Мадан, Област Смолян. Освен с колоритното си име, селото се слави и с древните си корени. И в пернишкия край има села с чудати имена-Шишня, Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша.
Долно Уйно е село в Западна България.То се намира в община Кюстендил, Област Кюстендил. Селото е разпръснат тип, образувано от махали- Курнец, Деданиковци, Цветкова, Бабабоневска, Славковци, Райковци, Моралийска, Селище, Янковци. В горния край на склона пък е „кацнало“ село Горно Уйно, а около него се вие река Уйненщица.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-Община Дряново

One thought on “Община Дряново е рекордьор по села с чудати имена

  • В Елнския край има и махали с имена;горни и долни чукани и шубеци!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *