ВодещиЛюбопитно

Макет на емблематичния храм „Св.Никола“ на Колю Фичето в Дряново е в музейна експозиция

​​​​​Макет на емблематичния храм „Св. Никола“ в Дряново е в експозиция, посветена на живота и творчеството на майстор Колю Фичето. Макетът е изработен от скулптора Климент Генчев по възложение на Исторически музей – Дряново от 2019 г.
Храмът „Св. Никола“ е съграден през 1851 г. в Средната махала на възрожденско Дряново и е дело на Колю Фичето.
„Църквата е уникална. Тя е каменна трикорабна триапсидна псевдобазилика, увенчана с дървени купол и осмостенна камбанария с шатровиден покрив. Храмът притежава богата фасадна орнаментика, сред която се открояват фронтонът на запад, двойноизвитата фичевска кобилица на източната стена, профилираният корниз, под който по дължина е тухлената линия на т.нар. „вълчи зъб“, ритъмът на сляпата аркада по каменните зидове, различните по своята форма и големина прозорци“, обясняват музейните уредници.
Те допълват, че интериорът на храма впечатлява с диплите на балконите на женското отделение, които са на две нива, с орнаментираните капители на колоните и с уникалния по своята визия иконостас. Някои от образите на светците са рисувани от представители на тревненската живописна школа, а четирите основни от царския иконостасен ред икони-Иисус Христос, Св. Богородица, св. Никола и св. Йоан Предтеча, са на Станислав Доспевски.
Експозиция „Колю Фичето – живот и творчество“ и храм „Св. Никола“ в Дряново са отворени за посещения всеки ден от 8 до 17 ч.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *