ВодещиГорещиЛица

​​​​​Лекоатлетката Маринела Нинева от Дряново за 17 години е завоювала 324 медала и 31 титли от шампионати

Националната състезателка на България в дългите бягания успешно съчетава тренировките с народни танци и четене на книги

Маринела Нинева е сред изявените спортисти на България и вече е смятана за легенда на родния си град Дряново. Отдадена е на леката атлетика вече 17 години и постиженията и са забележителни.
Притежава огромна колекция от награди.
Има спечелени 324 медала като в тази бройка не влизат завоюваните през 2022 година отличия. Маринела е записала 110 старта и 26 титли на национални шампионати, на които е отличена е с 35 сребърни и 18 бронзови медала. Присъдени са и също 5 балкански титли с три сребърни и два бронзови медала.
Когато започнала активно да спортува била в 6 клас. Едновременно с тренировките на стадиона, посещавала и школа по народни танци.
След време приключила с народните хора, защото усърдната работа на пистата дала резултати и девойката започнала да печели медали от състезанията. Така леката атлетика се превърнала в нейна страст.
„Когато имам време съчетавам бягането с танците“, споделя Маринела.
Спортните и резултати са впечатляващи. Като девойка е завоювала пето място на европейско първенство по планинско бягане, девето място на световно първенство в същата дисциплина. Като жена има четири балкански постижения в дисциплините планинско бягане, полумаратон, маратон. Носителка е на множество национални титли и медали през годините.
И неслучайно в края на миналата година бе провъзгласена за Спортист № 1 на Дряново. Националната състезателка на България в дългите бягания получи признанието на официална церемония на 19 декември в града на Колю Фичето.
През годината Маринела Нинева записала редица победи на състезания в България, а освен това е участвала и на Европейското първенство в Мюнхен в маратона. Казва, че ще запомни 2022 година с изявата си в две европейски и четири балкански първенства . Станала балканска шампионка на маратон. Има присъдени две национални титли.
През настоящата година и предстои национален шампионат в зала на 3 километра. Подготвя се и за по-дълги бягания. През пролетта ще мери сили на национален шампионат по полумаратон. Амбицирана е през 2023 година да участва в маратон, след което следва държавно първенство на писта и квалификация за европейско отборно първенство.
„Надявам се да постигна много добри резултати, които ще ми позволят да вляза в отбора за европейския отборен шампионат“, споделя Маринела Нинева.
На въпрос каква е тайната рецепта за издържливостта при бягане, изявената спортистка е категорична: „Постоянство, дисциплина, упоритост, системни тренировки, но в съчетание с почивка“.
Освен физически издържлива, известната дряновка е и образована. Средното и образование е по специалността „Оперативно счетоводство“ от ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново. Завършила е „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ във Великотърновския университет, а в момента кара следдипломна квалификация за треньор по лека атлетика в Националната спортна академия.
Признава, че в свободното си време обича да танцува, както и да чете книги. Напоследък се увлича по приложната психология като знанията и помагат за постигане на отлична концентрация, каляване на волята, за психическа устойчивост по време на състезанията. Харесват и също биографични книги на именити спортисти.
Живее в Дряново, но напоследък често отсъства, защото се налага да е на тренировъчни лагери.
Състезава се за „Локомотив“-Дряново. В тренировките и помага Йоло Николов.
„Той е сред най-добрите треньори в България на средни и дълги бягания. Под негово ръководство Милица Мирчева стана рекордьорка на България на Маратон. С нея провеждаме много ползотворни тренировъчни лагери“, подчертава Маринела.
Младата лекоатлетка не крие, че обича да поддържа форма по виещите се планински трасета около родния си град. В момента обаче тренира усилено за маратон и тренировките и са на шосе.
Бързата жена доверява, че не спазва строг хранителен режим, защото няма проблем с килограмите.
„Важно е да се хапва, защото тренировките са доста тежки и продължителни и ако организмът няма нужните калории, нивото на издържливост спада. Ежедневният ми режим включва двуразови тренировки-сутрин и следобед. Почивам на обяд и дори се опитвам да поспя. Вечер си лягам в разумно време, защото сънят е много важен за възстановяването на организма“, разказва Маринела Нинева.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *