ВодещиЛица

Лекар от Дряново е основател на Учителския съюз за борба с алкохолизма и на Българската въздържателна федерация

В родния град на д-р Пенчо Никоевски отбелязаха 125 години от рождението му

Лекар от Дряново е основател на Учителския съюз за борба с алкохолизма и на Българската въздържателна федерация. В родния град на д-р Пенчо Никоевски отбелязаха 125 години от рождението му.
Д-р Пенчо Никоевски е български лекар, просветен деец и общественик. Роден е на 31 януари 1898 г. в Дряново, в семейство на обущар. До четвърто отделение Пенчо Никоевски учи в Дряново, след което семейството се премества в село Новачене, Плевенско. Завършва прогимназия в Никопол и гимназия в Русе. След завършване на гимназиалното си образование, той отдава творчески си сили в просветното поприще и седем години работи като начален и прогимназиален учител в селата Новачене и Муселиево. Това разказва Емилия Михайлова, уредник в Историческия музей в Дряново.
Още в ученическа възраст той се приобщава към движението за трезвеност и в годините на активната си професионална дейност допринася за неговото развитие. Основател е и първи председател на Младежкия въздържателен съюз. През 1922 г. Пенчо Никоевски основава Учителския съюз за борба с алкохолизма в България, а през 1926 г. основава Българската въздържателна федерация и заема поста секретар. Завършва медицина в СУ и придобива специалност в областта на неврологията. Като млад лекар е назначен в село Черноконево, сега квартал на Димитровград, където работи в продължение на 10 години. Признателните жителите на селото издигат кандидатурата му за народен представител. Д-р Пенчо Никоевски става заместник-завеждащ неврологичното отделение в ИСУЛ, а от 1950 до 1954 г. работи в Плевен.
„След завръщането си в София е лекар на СК „Левски“ и в Психоневрологически диспансер, където сред пациентите му има граждани на Югославия, Германия и САЩ. Учител в лекарската му практика е д-р Никола Кръстников, учредител на Българското психологично дружество, от когото усвоява метода за лекуване с хипноза. Едновременно с активната си лекарска практика провежда и научни занимания. Публикувал е множество научни статии и трудове като „Влиянието на алкохола върху нервната система“, „Неврози и алкохолизъм“, „Четири типа нервна система“, „Хронически алкохолизъм“, оставя и един непубликуван труд – „Табакизъм“. Той е активен читалищен деец и председател на читалище „Алеко Константинов“ в София. Д-р Никоевски е дългогодишен лектор и активен член на Български червен кръст, лектор е към Дружество за разпространение на научни знания „Георги Кирков“. Носител е на ордените „Червено знаме на труда“, „Народен орден на труда“ – златен и значка „Отличник на Министерството на народното здраве и Българския червен кръст“.
Д-р Пенчо Никоевски умира на 25 август 1983 г. в София“, посочва Емилия Михайлова.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *