ВодещиКултура

Катраници от дърво, биволски рог и керамика могат да се видят в музейните експозиции в Дряново

Във фонда на Исторически музей – Дряново са съхранени много и различни културни ценности. Видът и съдържанието им разказват различни истории. През 70-години на ХХ век, чрез откупка от Андрей Съчков, Дамян Пенчев и Иван Атанасов, в музейния фонд постъпват катраници. Това споделя Юлия Дабкова, уредник в културната институция.
Тя обяснява,, че катраниците в повечето случаи са дървени, но се срещат и от биволски рогове, както и керамични. Дървените са с форма на малки бурета, издълбани от цяло парче дърво и стегнати с метални обръчи и капаци. По-грубите и по-малки са били издълбавани без капаци. В тях се е съхранявал катранът, необходим за смазване осите на дървената кола, теглена от волове и биволи.
В по-късно време катраниците са били използвани и при каруците – за смазване на колелата им. Нанасянето на смазката става с паче или гъше перо. Закачени на ритлите със специално поставени дръжки от въже или кожен ремък, катраниците са постоянен спътник на каруцата.
„Катранът е смолисто черно вещество добивано от дървесина или въглища. С времето катранът е попивал в дървесината на катраниците и те придобивали мазен, черен цвят.
В религиозните вярвания катранът е врящото вещество в казаните на Ада.
Катраници вече може да се видят само в музеите“, казва още Юлия Дабкова.

Снимка-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *