ВодещиКултура

Историческият музей в Дряново притежава богата колекция от възрожденски накити

Историческият музей в Дряново притежава богата колекция от възрожденски накити. Изящните експонати са представени в специално издание-каталог. То е осъществено с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Това съобщават от Историческия музей в града на Колю Фичето.
Луксозната книга може да се закупи на касите на музейните експозиции или да бъде поръчано за доставка с куриер до посочен адрес. Цената на изданието е 30 лева.
„В миналото нашите предци се занимавали основно със земеделие и скотовъдство. Земята, която обработвали и животните, които отвъждали, осигурявали прехраната им. За да осъществяват по-лесно обаче своите ежедневни дейности, те се нуждаели от инструменти и в отговор на тази потребност на хората възникнали занаятите. Повечето от тях имали задачата да улесняват работата на полето, в бита и домакинството, но имало и такива, които съчетавали прагматизма с естетиката и доставяли красота в отруденото ежедневие, а куюмджийството е един от тях“, разказват музейните уредници.
Историците от Дряново допълват, че куюмджийството е занаят, при който се изготвят различни украшения, предимно женски накити. През ХІХ в. сред българското население занаятът е добре развит, а техниките, които се ползвали, били отливане по калъп, изковаване или източване на метална нишка, с която след усукване се създавали красиви филигранени накити, а нерядко в процеса на работа тези техники се смесвали. Куюмджиите най-често правели пафти (орнаментирани украшения за колана на женската талия), гривни, обеци и други накити.

снимка-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *