ВодещиНовини

Изградиха четири нови детски площадки в Дряново

Инвестицията според капиталовата програма на Общината възлиза на 296 800 лева

В изпълнение на капиталовата програма за 2022 г., Община Дряново изпълни проект „Изграждане на детски площадки в град Дряново“. Благодарение на него, жителите и гостите на града вече имат на разположение четири нови места за игра на своите деца. Те са разположени в парка пред спортен комплекс „Локомотив“, до блок 10 в ж.к. „Априлци“, на ул. „Гурко“ и в двора на Детска градина „Детелина“. Инвестицията според капиталовата програма на Общината възлиза на 296 800 лева. Това съобщават от общинската управа на града.
„Площадките отговарят на всички изисквания на Наредба № 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасност на игра. Всяка от детските площадки е обзаведена със съоръжения, подходящи за деца от две възрастови групи – до 3 години и от 3 до 12 години. При разполагане на съоръженията е отчетена необходимата безопасна зона за ползването им. За осъществяване на връзка със съществуващата инфраструктура са изградени пешеходни алеи за достъп, обзаведени с пейки и кошчета за отпадъци. Настилките по алеите са от бетонови павета и градински бордюри, а в зоната на площадката за игра е положена синтетична ударопоглъщаща настилка“, информират от Община Дряново.
Монтирани са комбинирани съоръжения с пързалки, различни видове люлки (тип „Махало“ и „Везна“), занимателни игри като морски шах, лабиринт и музикална игра, пясъчник с плот, обособени са и полета за игра на дама. Има и детски беседки с пейки. Разположението е такова, че до част от съоръжения имат достъп и деца със затруднени двигателни функции. В ж.к. “Априлци” е поставена и голяма беседка за възрастни.
Всички съоръжения и елементи са доставени с необходимите сертификати и декларации за съответствие, а монтирането им е извършено в пълно съответствие с предписанията и инструкциите на производителя.
„Реализирането на този проект е от голямо значение за нас, защото безопасността и добрите условия за децата са ни приоритет. Досега на територията на общината нямаше нито една детска площадка, която отговаря на законовите изисквания. Планираме през 2023 г. да бъдат напълно обновени още няколко и така Дряново да се превърне в още по-приятно място за младите семейства. Вярвам, че Общински съвет ще одобри предложението ни и ще бъдат заложени средства в капиталовата програма“, коментира кметът Трифон Панчев.
От кметското ръководство призовават всички граждани да бдят за опазването на съоръженията!

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *