ВодещиОбщество

Електронен механизъм задвижва камбаната на църквата в дряновското село Янтра

Над 40 000 лева са вложени в обновяването на храма, който обслужва и съседните села

Електронна камбана с механизъм и управление за биене притежава обновената църква „Св.Николай“ в дряновското село Янтра.
„Камбаната е настроена да оглася района в определени часове. По време на ремонта на църквата бе реставриран и ценен кристален полилей, който е окачен на централно място“, сподели кметът на Янтра Митко Димков.
В реконструкцията на светинята са вложени над 40 000 лева. През октомври 2021 г. Църковното настоятелство на храма „Св. Николай“, с председател отец Тодор Тодоров, спечели финансиране на проект по програмата за опазване и съхранение на духовните и културно-исторически ценности към МИГ „Дряново – Трявна“. Неговата стойност е 34 962 лв.
Последвалият сериозен ръст на цените на строителните материали обаче поставил под въпрос извършването на ремонта, чиято основна цел е отстраняване на дългогодишния проблем с подпочвените води, които компрометират стените и пода на сградата.
Изпратено било писмо до Община Дряново, вследствие на което проблемът е обсъден по време на среща на членове на настоятелството с кмета Трифон Панчев и председателя на Общински съвет Тодор Георгиев. Така строителните дейности били подкрепени от Община Дряново.
На проведено заседание на Общинския съвет в града на Колю Фичето на 29 декември 2021 г.било внесено предложение за дофинансиране на ремонта със 7000 лв, каквато е необходимата сума, съгласно писмото на протойерей Тодор. Общинските съветници гласували единодушно за финансирането.
Така ремонтът на молитвения дом бил завършен и той обслужва и съседните на Янтра села.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *