ГорещиКултура

Експозициите на Исторически музей-Дряново привлякоха 13 130 посетители за година

Фондът на културната институция е нараснал със 163 единици и вече наброява 39 710 архивни и предметни експоната

Дейността на Историческия музей в Дряново се изразява в няколко направления-събирателска и научно-изследователска, популяризаторска, културна дейност, работа по проекти. Това сподели директора на културната институция Иван Христов, който направи отчет за изминалата 2022 г.
„По отношение на събирателската работа, през миналата година фондът на Исторически музей – Дряново е нараснал със 163 единици. Новопостъпилите движими културни ценности са изключително от дарения, предоставени от 19 лица. В края на годината, основният и научно-спомагателен фонд на музея вече възлизат на 39 710 архивни и предметни единици. Дарители през изтеклата година са Никола Йорданов, Тоня Белчева, Димитър Минчев, Илиян Рашков, Венцислав Симеонов, Антон Антонов, Йорданка Игнатова, Марийка Мурджеева, Венцислав Атанасов, Тотка Станева, Даниела Ефремова, Борислава Захариева, Мариета Конова, Мария Ганчева, Ана Йорданова, Пенка Балева, Пенка Пехливанова, Николай Пенчев, Трифон Панчев“, сподели Иван Христов.
Той допълни, че Музеят си поставя като задача да разшири тази дейност, която е изключително важна за натрупването на нов веществен и научен материал за историята на Дряново и региона.
Директорът отчете, че в контекста на научно-изследователската работа, най-мащабното събитие, което Исторически музей-Дряново организира в партньорство с Историческия факултет на ВТУ и Община Дряново през изминалата година, е Националната научна конференция „Епохи, личности, памет”. В нея участие с доклади са взели музейните специалисти Емилия Михайлова и Стефана Вълчева, проучвали Никола Мушанов като дарител, както и възрожденските влияния във възгледите от политическата му дейност.
„Предстои издаването на том 2 от Известия на Исторически музей-Дряново, в който ще са поместени представените по време на конференцията научни съобщения. През есента на тази година възнамеряваме да има второ издание на такъв научен форум, което посвещаваме на 140 години от рождението на Рачо Стоянов“, информира Иван Христов.
Той посочи, че друг приоритет на институцията е популяризирането на културно-историческото наследство на дряновския край. Това се осъществява основно през четирите утвърдени експозиции, които се радват на добър посетителски интерес. През 2022 г.те са били посетени от 13 130 души. Музейните уредници отчитат това като добър резултат, имайки предвид, че Лафчиевата къща бе затворена за ремонт през по-голямата част от годината, а експозицията ни в Дряновския манастир през зимните месеци (декември, януари и февруари) отваря за посетители само след предварителна заявка.
„За популяризиране на културата, бита и историята способстват също и временните изложби. През изтеклата година направихме 11 изложби с различна тематика, като в по-голямата си част бяха художествени. Гостуваха ни и други музеи с фотодокументални и предметни изложби, а на най-голям посетителски интерес се радва годишната изложба на художниците, свързана с Дряново, която възнамеряваме да превърнем в ежегодна“, каза Иван Христов.
По думите му присъствието на Исторически музей-Дряново в социалните мрежи също е крачка към отваряне на музея към масовия потребител на интернет услугите.
„Те вече са част от ежедневието на почти всеки от нас и развиването на фейсбук страницата, създаването на страница в Instagram и канал в You Tube, както и новия ни уеб сайт са начин да достигаме до най- много хора. Като традиционни за фейсбук страницата ни се наложиха не само рекламите на самите обекти, които обслужваме и събитията, които организираме, а и кратки исторически текстове, свързани с годишнини или с известни личности, родом от Дряново. Представянето на обичаи или експонати от фонда на музея, също се радва на читателски интерес и работата ни в тази посока ще продължи“, увери директорът на Музея.
Иван Христов напомни, че по закон музеите освен пазители и изследователи на минало, старини и ценности, развиват и културна дейност.
Така през 2022 г. с организирането на художествен пленер „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“ и Национален детски конкурс „Преминал майстор през земята“ е поставено началото на важни ежегодни събития в тази посока, а от тази година в културния си календар ще бъде добавен и Национален конкурс за портрет на Колю Фичето с цикличност през година.
„Почти ежемесечно организирахме представяния на книги, защото е порочно разбирането на тази дейност само като читалищна. Книгите бяха с историческа тематика, а дряновската публика имаше възможността да се срещне с професори по история“, изтъкна Иван Христов.
Историческият музей-Дряново през 2022 г. е кандидатствал за финансиране и е защитил три проекта. Те са за текущ ремонт и фасадна реставрация на Лафчиевата къща, за издаване на албум „Дряново и Новото време 1880 – 1941“ и за предоставяне на целева подкрепа за ел. енергия.
Проектите са на обща стойност 222 500 лева.
„Дейността на Исторически музей – Дряново през миналата година беше подчинена не само на рутинни задължения и културен календар. Имахме много тежката задача да спасим Лафчиевата къща. Положението беше наистина критично. За да се случи ремонта през цялото време усилията си вложиха кмета Трифон Панчев и цялото ръководство на общината. Сега предстои да напълним къщата със съдържание. Работим по осъществяване на нова експозиция, която обаче изисква усилия и работа от най-различно естество, докато стигнем до крайния резултат. Това ще е и основната задача, която стои пред музея за 2023 г. В търсене на път към сърцата и умовете на хората, с идеята да правим култура и да сме полезни на обществото, сме изготвили нов, наситен със събития календар, който за дряновци и гостите на града предстои да осъществим и заедно да съпреживеем“, подчерта в заключение Иван Христов.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Венцислав Симеонов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *