ГорещиКултура

Дряновци отдават почит на именития писател Рачо Стоянов

На 12 януари се навършват 72 години от кончината на бележития драматург

Народно читалище „Развитие-1869” и ПГИ „Рачо Стоянов” в Дряново на 12 януари ще отбележат 72 години от кончината на именития писател Рачо Стоянов.
Родолюбивата общественост на града ще поднесе цветя пред паметника на бележития драматург.
Рачо Стоянов е един от знаменитите български писатели през първата половина на XX век и е сред най-класните преводачи от руски, френски и английски в България. Автор е на „Майстори“ – творба, която мнозина специалисти определят като най-добрата българска драма и която и днес продължава да пълни театралните салони.
Рачо Стоянов е роден в Дряново на 7 октомври 1883 г. 20-годишен се мести във Варна, където работи като чиновник и участва в театрална група. През 1905 г. се заселва в София. Работи в различни вестници, започва да издава свои творби, назначен е за библиотекар в Народното събрание, а след това в Българската академия на науките (БАН). Още първите му творби са приети добре, но истински фурор прави през 1927 г. с драмата „Майстори“. Тя разказва за сблъсъка между традиционалистта Найден и новатора Живко, които се борят не само за надмощие в резбарския занаят, а и за сърцето на красивата Милкана. С нея е открит сезона в Народния театър през 1927 г., след това е поставяна и зад граница – Белград, Прага, Загреб. Такава е съдбата и на комедията „Политикани“.
Другото най-успешно произведение на Рачо Стоянов е повестта „Майка Магдалина“ от 1936 г.
Любопитен факт е, че съвети от Рачо Стоянов е искал самият Димитър Чорбаджиев, по-известен като Чудомир.
Рачо Стоянов умира на 12 януари 1951 г. в София. На него са кръстени Професионалната гимназия по икономика в Дряново и Драматичен театър-Габрово. През 1986 г. е учредена Национална литературна награда „Рачо Стоянов“, която се присъжда на творци, които имат изключителни заслуги за развитието на българската култура. Връчва се по време на дряновските културни празници „Поезия и песен на Балкана“. Сред нейните носители са Валери Петров, Антон Дончев, Марко Ганчев, Димитър Стефанов, Теодора Ганчева и др.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-„Дестинация Дряново“ и архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *