ВодещиКултура

Десетки туристи разгледаха експозициите на Историческия музей в Дряново в първите дни на Новата година

​​​​​В края на 2022 година дарители предоставиха снимки от ХХ век, запечатали историята и развитието на държавната жп работилница за вагони, дряновската болница, стари картички

Още в първите дни на Новата година експозициите на Исторически музей – Дряново посрещнаха десетки туристи.
За първите от тях – Христомир на 4 г. от Варна и Деница и Милен Козарови от Дряново, имаше изненада. Ръководството на музея зарадва любознателните гости с подаръци-календар и книга за Колю Фичето.
„В края на 2022 година Историческият музей в Дряново получи интересни дарения на снимки и документи от ХХ век, които онагледяват историята и развитието на държавната жп работилница за производство на вагони, дряновската болница, стари картички на Дряново и Дряновския манастир, изгледи от централната градска част, документи за фирми от 30-те години на века и др.“, споделят музейните уредници.
От културната институция информират, че Антон Антонов е подарил снимки на ръководството на държавната вагонната фабрика от края на 30-те години на ХХ век и на тапицерския ѝ цех, както и документи от честването на 100-годишнината на Районна болница „Д-р Върбан Генчев“. Той предоставил богат снимков материал за дейността на лекарите и отделенията, списъци с дарители на болницата, документи по подготовката на тържеството, доклад на главния лекар д-р Никола Антонов за развитието на болницата и др.
„Илиан Рашков допълни материалите за дряновската болница със снимки на нейното Профилактично звено и снимки от началото на 50-те г. на дряновските лекари. Направи дарение на документи за търговската фирма на Гено Митев от 30-те г. и за строежа на надлеза към гара Дряново (около 1973/4 г.).
Венцислав Симеонов ни предостави стари картички, разпространявани от дряновските книжари до средата на ХХ век, които допълват съхраняваната в музея колекция. Нашата кампания за материали от историята на Дряново в ХХ век продължава“, допълват от Историческия музей в Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *