ГорещиПроекти

Вагонният завод в Дряново развива проект за туристически влак „Dream Express“ за цяла Европа

Водещото предприятие, което е на 103 години и е първото по рода си у нас, реализира проект „Сокол“ за 15 иновативни български вагони от ново поколение за нуждите на БДЖ и изгражда соларен парк за над 10 млн.лева

“Вагонен завод – Интерком” АД в Дряново, който е първото по рода си предприятие у нас и е на 103 години, възобнови работата по проект “Сокол”. Той предвижда модернизация на 15 броя пътнически вагони В-84, които са основната част от превозния парк на БДЖ-„Пътнически превози“ и са произведени в завода през 80-те години на миналия век. Проект „Сокол“ е за иновативен български вагон от ново поколение.
„Преди 1989 г. експресните влакове у нас носеха имената „Янтра“, „Чайка“ и т.н. Още тогава е имало идея да се пусне и експрес „Сокол“ между София и Варна, но намерението не е било осъществено. Нашата разработка е вид реанимация на старата идея. 2022 година беше тежка заради множеството промени в транспорта, в ръководството на БДЖ. Заради това в продължение на година бяхме спрели договора, по който работехме. От декември подновихме дейността по проекта и се надявам да продължим с този темп, който сме си наложили“, коментира Валери Димитров, изпълнителен директор на предприятието.
Той поясни, че договорът е по обществена поръчка за 15 вагона. Той е на обща стойност 26,6 млн. лв. без ДДС – по 910 000 евро или 1 779 000 лв. на вагон. Така изглеждат старите вагони

След модернизирането

„Вероятно след това ще бъдат поръчани още от този модел. През последните над 30 години не са произвеждани нови вагони за нуждите на БДЖ. Само две предприятия в страната се занимаваме с изработка и ремонт на пътнически вагони. Независимо от тежката ситуация в следствие на кризите-здравна, икономическа, политическа, успяхме да изградим много добър конструкторски отдел. За осъществяването на проекта е ангажиран екип от 35 високо квалифицирани инженери, конструктори, дизайнери от Германия, Украйна, София и Дряново“, сподели Валери Димитров.
Той допълни, че дружеството е закупило най-модерния софтуер за инженерно проектиране SolidWorks, както и цялата необходима съвременна апаратура за конструиране.
„Оборудването ни е от най-висок клас и това ни дава спокойствие и увереност, че предприятието може да се развива успешно занапред“, категоричен е Димитров.
Изпълнителният директор уточнява, че по-голямата част от оборудването за новите вагони се доставя от чужбина, при това – от най-известните марки. Спирачките са Knorr, модел 2021 г., вратите са електрически – IFE, произведени в Австрия. Седалките ще са от Германия, а част от вътрешното оборудване – от Украйна. Оказало се, че в България не се произвежда дори плат за завесите, шперплат и балатум, които да отговарят на изискванията. Прозорците със стъклопакетите и металните шкафове са сред малкото неща, които се правят у нас.
„Вагонът ще бъде изцяло климатизиран, с видеонаблюдение, аудио и видео уредба, вакуумни тоалетни, автоматични рампи за хора с увреждания, стойки за велосипеди, ЛЕД осветление и др. Към композицията е предвиден и вагон-бюфет“, изброява Валери Димитров.
Той пояснява, че вагонът е много сложно съоръжение.
„В един вагон има над 23 000 различни елементи, а кабелите в него са над 9 километра. Вагоните, които произвеждаме са по обществена поръчка и договорената цена е за 910 000 евро. Реалната цена в момента е около 1,3-1,4 милиона евро. На външния пазар най-евтиният вагон, който е с по-слаби характеристики от нашите вагони, е на стойност 1 740 000 евро. Тези данни показват, че сме изключително добър партньор за БДЖ, дано и държавната компания го оцени“, категоричен е Валери Димитров.
Ръководителят на предприятието информира, че конструктивната скорост на рециклираните вагони ще бъде повишена от 130 на 160 км/час.
„Паркът на железопътния транспорт у нас е тотално остарял. Най-новите вагони са тези, които в момента модернизираме. Всички останали са от преди над 50 години. Изключение прави една група мотриси „Дезиро“. Преди две години бяха внесени 15 локомотива и нашите нови вагони са съобразени именно с тях. Надяваме се, че за лятното разписание през май първата композиция на проекта „Сокол“ да бъде пусната в движение. От рециклираните 15 вагона навярно ще бъдат сформирани две композиции“, коментира още Валери Димитров.
Според изпълнителният директор на дружеството в България трудно би могло да се осъществи идеята за високоскоростни влакове.
„Трябва да се има предвид ландшафта на страната ни, защото има места, където не е възможно влаковете да се движат много бързо като например в Искърското дефиле и др. Но имаме трасета, по които  могат да развиват нормалната скорост от 130 км/час и дори 160 км/час. Ако се създаде организация и железниците работят с такива хубави нови вагони, дори и скорост от 130 км/час ще даде огромни резултати. Железопътният транспорт би могъл да замени до голяма степен натоварването с автобусите. Сигурността при пътуване с влак е много по-голяма. Освен това удобствата в новия вагон са много повече. Не е за пренебрегване и факта, че железопътният транспорт е и екологичен. Например един влак с 6 вагона може да замени около 15-20 автобуса. Времетраенето на пътуване с влак от София до Варна или от София до Бургас ще е от същия порядък, както и с автобус“, изтъква Валери Димитров.
Той подчертава, че с последното ръководство на БДЖ предприятието работи добре и се надява, че дори и да има някакви промени, ще се подходи държавнически и ще се предприемат стъпки за обновяване на железниците.
В завода към момента са ангажирани малко над 100 души. Дружеството реализира и други сериозни проекти. Ръководството предвижда тази година да започне изграждане на фотоволтаичен парк на територията на промишлената база. Централата ще е на площ от около 170 декара, а инвестицията ще възлиза на над 10 млн. евро. Произведената електроенергия ще се продава. През лятото ще стартират две нови производства.
„Те са свързани с изработката на вътрешно оборудване на вагоните-страници, багажници и др. собствено производство. За тази цел създаваме нов цех, който в момента е в процес на проектиране и ще заработи през септември-октомври. За целта купуваме нови машини, включително и машина за лазерно рязане. С тях ще бъде оборудван нов механичен цех. Имаме няколко покани от различни държави, които се интересуват от вагони. Искаме обаче да се изясни ситуацията с нашите железници, за да сме наясно каква ще е ангажираността ни към страната и едва след това ще развиваме външните проекти“, сподели Валери Димитров.
Към услугите на Вагонния завод в Дряново има интерес от контрагенти от Франция, Македония, Гърция и Испания. Преговорите са за ремонт на вагони, защото не са много предприятията в Европа, които са специализирани в тази дейност.
„През септември 2022 г. участвахме в световно изложение в Берлин, срещнахме се с много компании, посетиха ни, видяха какво сме направили, впечатлиха се и сега сме в преговорен процес“, разказва Димитров.
Предприятието в Дряново произвежда вагони за различни компании, проектират се и специализирани вагони за частни фирми.
„Успешно развиваме и друг наш проект, който е за туристически влак за цяла Европа Dream Express. Програмата „RAIL CRUISE EUROPE – DREAM EXPRESS„ е насочена към чуждестранни посетители, които идват в Европа с цел да видят, открият и преживеят. Броят на посетителите от други континенти, пътуващи до Европа, надхвърля 30 милиона годишно. Без значение откъде идват, целта на повечето туристи е да видят колкото е възможно повече за кратко време“, казва Валери Димитров.
Изпълнителният директор на вагонния завод разкрива още, че „Rail Cruise Europe – Dream Express“ е хотелски влак и туристическа агенция в едно. „Rail Cruise Europe – Dream Express“ е програма за круизи през Европа с принципа на затворен кръг. Влаковете никога не спират, но непрекъснато се движат по същия маршрут в кръг. Хотелският влак намалява времето за пътуване на континента с повече от 50% по отношение на класическите туристически пътувания. Съдържанието на пътуването също ще се развива в различни посоки от класическите историко-културни до фолклорно-музикални, кулинарни, спортни, бизнес и други. Програмата е създадена на модулен принцип. Всеки пътник може да организира пътуването си по свое желание и да резервира пълен тур или само част. Също така, програмата може да бъде поставена на пауза до следващ влак. Общото пътуване по релси на Rail Cruise Europe – Dream Express е 14 дни по целия маршрут. Той ще включва голяма част от столиците на държави от Европа, както и по-големи градове.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-“Вагонен завод – Интерком” АД

One thought on “Вагонният завод в Дряново развива проект за туристически влак „Dream Express“ за цяла Европа

  • Подкрепям тази идея на Господин Димитров защото наистена БДЖ се нуждае от по съвременни съоръжения .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *