ГорещиОбщество

​​​​​32-годишна юристка възроди читалището в Керека

С усилията на Невена Николова сградата е ремонтирана, обособена е библиотека, създадени са състав за народни танци и клубове по пилатес и колоездене

32-годишна юристка възроди читалището в дряновското село Керека. Невена Николова е от младите хора, които са избрали да живеят със семейството си в китното селище и работи усърдно за неговото развитие.
За първи път дошла в Керека, когато била 4-годишна. Родителите и си купили къща в селото, където прекарвала уикендите и ваканциите. Първоначално със съпруга си живеели във Велико Търново, но преди 8 години решили да се преместят за постоянно в Керека, където са се родили и растат двете им деца.
Невена ръководи къща за гости и е председател на Народното читалище „Напредък-1884“.
„Когато поех управлението на читалището, то беше в окаяно състояние. Сградата бе порутена и неизползваема. Тогава възникна идеята културната институция да бъде възстановена и тя да се превърне в средище на жителите на Керека, които през последните години се увеличават“, споделя Невена Николова.
От писмени източници разбрала, че след създаването на читалището преди 138 години, дейността му няколко пъти е била прекратявана и е променяно местонахождението му. През 1980 г. тотално е спряло да функционира. Така преди 6 години Невена се ангажирала с нелеката задача за учредяване на Читалището като било запазено първоначалното му наименование. Проведено било учредително събрание и приет Устав. Малко след това през май 2016 г. излязло и съдебно решение и учреждението било вписано в регистрите на Министерството на културата.
„Това беше голямо предизвикателство за мен и в началото ми беше много трудно. Благодарна съм на подкрепата на бившия кметски наместник и на настоящия кмет на Керека Йордан Дойнов и на съмишленици от селото“, подчертава Невена.
През последните години правистката работи усилено за подобряване на читалищната база.
„Ако институцията няма хубава сграда и добри условия, няма да функционира пълноценно“, категорична е Невена Николова.
Сега сградата е обновена, санирана с нова дограма, ремонтиран покрив, с вътрешен санитарен възел и голям салон. За да добие този вид обаче били необходими близо 4 години. Ремонтите са направени с отпусканите от държавата субсидии и дарения. И тъй като средствата са оскъдни, местните хора се включват в реконструкцията с доброволен труд.
„Освен това четири пъти кандидатствах с проекти за средства от „Обществен форум Дряново“, от който се отпускаха до 3000 лева. Сумите бяха инвестирани в ремонтни дейности на сградата. Обособени бяха помещения за читалищна библиотека. Почистихме и двора, който беше занемарен и потънал в бурени. Сега е красива и цветна детска площадка, на която се събират и играят все повече деца. Съоръженията бяха осиурени от Община Дряново по ПУДООС“, казва с удовлетворение Невена Николова.
Амбициозната дама допълва, че в читалището са създадени добри условия и усилията вече са насочени към развиване на активна дейност.
„Въпреки че през последната година държавната субсидия беше почти трикратно намалена, можем да се похвалим с най-успешната и наситена с най- много мероприятия година досега”, подчертава Невена.
Тя пояснява, че от 2019 г. към читалището има състав по народни танци. Създадохме и клуб по пилатес. Ръководител е млада дама, която наскоро се завърна от чужбина, където е придобила права за инструктор. На завиден интерес се радва учреденият Клуб по колоездене „Керека 2020“. В него членуват около 15 колоездачи, а в организираните велопоходи се включват по над 50-60 практикуващи този спорт. Присъединяват се много колоездачи от Велико Търново, Дряново и околните селища, защото живописното трасе е много интересно и крие предизвикателства заради множеството завои през красива планинска местност, въпреки че организацията на тези прояви е доста сложна. Първото велосъстезание било проведено през 2019 г., когато жилите на Керека чествали 400 години от основаването на селото.
Тогава местните взели решение официалният празник на селището да е на 10 и 11 май. Дата била избрана неслучайно, защото в Керека се пази първият паметник в България, посветен на светите братя Кирил и Методий. Единият ден го посвещават на културни прояви, а във втория ден се забавляват със спортни събития.
За децата това лято правили кинопрожекции в читалищния салон, към които имало невероятен интерес. Това станало възможно благодарение на дарена техника и голям бял екран от нов заселник в селото.
Майки и деца се забавлявали на творческа вечер като рисували на тема „Златна есен“.
Преди седмица за най-малките жители на селото организирали коледен празник с много игри, лакомства, с коледари, а дядо Коледа раздал подаръци.
„Към проявите се присъединяват чуждестранни заселници в селото. По тяхна идея празнуваме и Хелоуин, а децата много се забавляват“, изтъква Невена.
Възстановяват и стари български обичаи. Сред тях е ритуалът „Кравай“, който е свързан с млади жени, станали майки.
„Прави се след сватбата на младоженците. Приятелки на булката и отиват на гости като носят сладки във формата на кравай и по тях се гадае за пола на бебето. Спазваме традициите за Бабинден, Баба Марта и други големи български празници“, обяснява Невена.
По думите и най-таченият празник в селото е Трифон Зарезан, когато се стичат стотици жители и гости на организирания ритуал и веселие.
Библиотеката на читалището не е отворена постоянно, въпреки че вече има над 3600 тома и над десетина редовни читатели. Книгите са старателно подредени на стелажи, документирани, осигурени са и читателски картони.
„Заварих много книги от преди години, които бяха нахвърляни, потънали във влага и мухал. Реших, че това богатство трябва да се съхрани. Така в края на 2018 г. се захванах и организирах селектирането и описването им. Читалището притежава колекция от книги от преди 9 септември 1944 г.“, посочва Невена Николова.
Ценност представлява книга, преведена на японски език на писателя Камен Калчев, който е родом от Керека. През 1968 г. авторът лично е изпратил книгата на селото и тя е съхранена и до днес. Книгата е придружена от писмо, в което Калчев обяснява, че е издадена в Токио.
„В нея са включени историко-географски очерк за България, моя роман „Двама в новия град“, повестта на Ивайло Петров „Нонкината любов“ и повестта на Емилиян Станев „Крадецът на праскови“. Това издание, както виждате е много луксозно, затова моля ви да го пазите и съхранявате добре“, пише в посланието до жителите на Керека Камен Калчев.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *