ГорещиРепортажи

20-годишни фермери отглеждат 650 крави в Дряновско

Росица Русева и Йосиф Новосад инвестират в иновации – робот храни телетата, а специална програма следи за здравния статус на животните

Двама млади и образовани предприемачи са се посветили на животновъдството и успешно ръководят кравеферма със стотици животни в Дряновско. Йосиф Новосад-младши и Росица Русева от година и половина развиват стопанството на известното месопреработвателно предприятие „Чех“.

Младите фермери инвестират в иновации.

Фирмата е основана през 1930 година, а фермата е създадена и функционира от 1999 г. Намира се в село Катранджии, стопански двор село Длъгня в община Дряново.
Роси е на 23 години, а годеникът й Йосиф Новосад – на 25. Младостта обаче не е пречка двамата да постигат завидни резултати в семейния бизнес, на който са се посветили. Йосиф от дете работи в семейната фирма, преминал е през всички етап на дейността, като е усвоил в детайли тънкостите на занаята.
„Много обичаме животни и се радваме, че бащата на Йосиф ни даде възможност да поемем този отдел от фирмата. Отглеждаме предимно черно-шарени крави. Стремим се да въвеждаме иновации, за да сме в крак с технологията на отглеждане на животни в съвременните условия, да добавяме елементи на промишлено животновъдство, като съхраним част от традиционното. Искаме да се възползваме максимално от условията, които предлага красивата ни страна, защото имаме много добър климат, чист въздух“, споделя Роси.
Двамата фермери подчертават, че съчетават свободното със затворено отглеждане на кравите. Всичките им животни имат възможност да се разхождат на пасища от над 100 декара. Това много помага при усложнения след отелвания.
Сред нововъведенията им от последната Мярка 4 по Програмата за развитие на селските райони е хидравличен станок.
„Това е много интересно съоръжение, което позволява на кравата да се правят едновременно и четирите и копита. Приспособлението улеснява поддържането на здравето на животните. Въведохме и програма за разгонване, която следи процесите, когато кравите са в такъв период, но едновременно с това се следи изцяло здравословният им статус, колко дни има до отелването им и много други показатели“, разкрива Роси.
Креативните фермери разполагат и с робот, който храни теленцата с мляко, като дозира и темперира дажбите.
„Животното има възможност да яде колкото иска, когато иска и така прирастът му не е ограничен от работна ръка. През идната година ще внедрим и вентилационна система. За подобрение комфорта на животните сме осигурили матраци, върху които лежат, за да се избегнат фрактури и навяхване на стави. Правим всичко това, защото щастливата крава дава качествено мляко“, категорични са двамата предприемачи.
В момента във фермата им има над 650 животни, като дойните крави са 220 при максимален капацитет от 280. В момента извършват селекция и подбор на породите.
Амбициите на фермерите от фамилията Новосад са да постигнат целите си за среден млеконадой, които са задали. Искат да изчистят изцяло породите. В стопанството преобладават говедата от породата Холщайн и са направили внос на животни с датска генетика.
На въпрос този бизнес дали е подходящ за млади хора, Росица Русева е категорична, че животновъдството дава широко поле за развитие.
„Работата с животни е много благодарна. Ефектът от това, което правим, се вижда веднага. За съжаление много трудно се намира работна ръка. Предлагаме добри условия за труд, но все още битува мнението, че животновъдството е мръсна работа, че не е подходящо за образовани хора. Това изобщо не е така. Аз например съм с юридическо образование и дори мога да кажа, че дейността в стопанството много ми помага в специалността, защото има обработка на важни документи, работим и по европрограми“, коментира младата бизнес дама, която е петокурсничка по право.
Във фермата на Йосиф и Росица работят 13 души. Дейностите са автоматизирани, натоварването на работниците е сведено до минимум, създадени са много добри условия за почивка, изградени са модерни общежития.
„Погрижили сме се хората да имат максимален комфорт и въпреки това намирането на работна ръка е сложно“, казват Роси и Йосиф.
За съжаление това не е единственият проблем в тяхната дейност.
„Тази година доста хора от животновъдния сектор бяхме разочаровани от предложението, внесено в Европарламента в Брюксел, за орязването на част от субсидиите на животновъдите. Ясно си личи, че държавата нехае за малките и средни ферми. Нашата ферма се води средна, но заложените в програмата параметри не помагат, а напротив, съсипват малкия и среден производител. Това е много тъжно, защото, ако държавата няма стратегия за развитието на този сектор, той ще бъде напълно ликвидиран. „Обединени земеделци“ застанаха зад исканията на животновъдите и внесоха няколко предложения, които са свързани с развитието на бранша. Едно от предложенията беше да има преференции от поне 50 % за българските продукти в търговските вериги. Това би ни помогнало да предлагаме още по-качествена стока, защото потребителят обвинява производителите за цените на продуктите. Реално обаче стоката излиза от фермите на доста разумни цени, но докато достигне до крайния потребител, се променят в пъти“, споделя Роси.
Тя допълва, че в схемите за обвързано подпомагане не е отразена адекватно инфлацията, поскъпванията на фуражите и разлика в подпомагането почти няма. В същото време държавата прави така, че фермерите да са зависими от подпомагане.
„Тъжна е тенденцията, че например млякото у нас според статистиката намалява средно с по 2 тона на месец. Това показва, че за развитието на земеделието и животновъдството в България няма ясна картина и липсва стратегия“, посочва Росица Русева.
Месните и млечни продукти, които произвеждат във фермата, са в изцяло в затворен цикъл.
„Млякото, което добиваме всеки ден, се взема от наш камион, транспортира се в нашата мандра и там се правят млечните изделия с марката „Чех“. През последните години има подобрения в масления градус, в количеството, качеството. Стоките на фирмата са предимно за вътрешния пазар“, уточнява Роси.
Не крие, че е удовлетворена, че има възможност да работи във фирма с традиции.
„За нас е гордост да съхраним и да доразвием създаденото. Това е прекрасна основа, от която можем да надграждаме и развиваме още по-успешно дейността. Малко фирми у нас се радват на изцяло затворен цикъл на производство“, категорични са Йосиф Новосад и Роси Русева.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-лчен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *