ГорещиРепортажи

Четиривековното село Керека привлича български и чуждестранни заселници

Кметът Йордан Дойнов е подел активна кампания за възраждане на 190-годишния храм „Свето Благовещение“

Прочутото с вековната си история село Керека в община Дряново напоследък се превръща в притегателно място за български и чуждестранни заселници.
Селището е на 400 години и възниква в края на XVI-началото на XVII век, като резултат от поредица преселвания на българи по време на турското владичество. Както и много други балкански села, така и Керека, носи името на първия си заселник и това е баба Кера и е единственото у нас, наречено на жена.
През последните години се радва на завиден интерес от млади и от достолепни фамилии, които напускат града, вдигат къщи сред причудливата природа, търсейки спокойствие, чист въздух и спиращи дъха панорами.
Разрастването на атрактивното село е гордост за известния бивш криминалист от Велико Търново и шампион по борба Йордан Дойнов, който е кметски наместник на Керека и отговаря за общо 7 села в района. От тях двете са кметства-Керека и Длъгня. Еленците е само с една обитаема къща. Най-голямото населено място е Керека, а след него по брой жители се подреждат Катранджии, Туркинча, Гвоздейка и Балванците.
В понеделник, сряда и петък Йордан Дойнов ръководи кметските задачи от Кеарека, а във вторник и четвъртък отива в Длъгня.
„Кметствата са добре устроени. Административната сграда в Керека е ремонтирана в началото на мандата на градоначалника на община Дряново Трифон Панчев. Кметството в Длъгня се помещава в бившото килийно училище в църковния двор“, споделя разтропаният управник.
Йордан Дойнов подчертава, че тези селца от замрели и запустели, през последните година-две се възраждат, защото много хора строят нови къщи с просторни дворове или купуват стари жилища, реновират ги и остават да живеят за постоянно. Предприемчиви жители са направили две къщи за гости, които са изключително добре уредени и целогодишно са ангажирани.
„Сутрин над 100 човека от Керека напускат селото и отиват на работа във Велико Търново, което е на 17 километра или пътуват 9 километра до Дряново, а вечер се прибират. Най-радостното е, че в селото вече се раждат и отглеждат бебета. Едно момче пътува с училищен автобус до Дряново.  През почивните дни и ваканциите в Керека се събират над 20 дечица“, споделя Дойнов.
Кметският наместник разполага с точна статистика, която сочи, че към момента Керека се населява от 19 души с постоянен адрес, а 148 човека се водят с настояща адресна регистрация. Имоти в селото имат 4 британски семейства като само един англичанин живее постоянно, а неговите сънародници си идват много често. Красива къща стопанисват и съпрузи от Германия. 
Сред забележителностите на Керека е първият паметник на братята Кирил и Методий в България от 1885 г. Правен е по повод 1000-годишнината от смъртта на Методий. Идеята за поставянето му е на местното читалище и неговите дейци – учителят Дончо Момчев, свещениците Димитър Лафчиев, Рачо Цочев и други. Камъкът е обработен от местни майстори. Днес паметникът се намира в двора на кметството , а местни родолюбци изградили защитен навес.
Друг паметник в Керека е посветен на двама местни герои от четата на Бачо Киро и поп Харитон, участвали  в битката в Дряновския манастир през 1876 г.Паметникът на Станю Варнев и Рачо Басов – Халачето и е открит през 1976 г.
Само преди няколко месеца на видно място е поставена паметна плоча с надпис: „На това място през пролетта на 1871 г. Васил Левски и Матей Преображенски създават революционен комитет с председател Миню Карабялов“.
Керека е родното село на Стoян Гepгaнoв – известен майстор – строител, Рашко Герганов, син на Стоян-именит архитект, работил в Америка, на писателя Камен Калчев, професор Иван Проданов, доц. Рашко Грозков, доц. Марко Узунов, много лекари, адвокати, офицери, стопански ръководители, трима депутати в Народното събрание. Родствена връзка с Керека има и Стефан Стамболов.
Народното читалище „Напредък-1884“ е едно от най-важните средища не само за Керека, но и за цялата Дряновска община. Благодарение на председателя Невена Николова в културната институция кипи активна дейност и се прави обновяване на сградата. В двора е обособена красива и оборудвана с люлки детска площадка.
Голямата болка на кмета на селото е църквата „Свето Благовещение“, която плаче за ремонт. През идната година се навършват 190 години от построяването и. От дълги години обаче не е действаща и е в окаяно състояние.
По инициатива на Йордан Дойнов е почистена, но е тъжна гледка, защото олтарът е потрошен, липсват икони, има паднали дървени колони. В двора стърчат останки от зидовете на някогашното килийно училище. Запазени са обаче част от стенописите в светинята, а на една от каменните плочи на пода е изписана годината на построяването на храма-1837 г. Още по социалистическо време е направена нова камбанария. Това е станало благодарение на тогавашен зам.министър на културата, който е родом от Керека и е издействал пари за звънарницата. По програмата „Красива България“ пък е ремонтиран покривът.
„Когато започнахме да разчистваме руините, попаднахме на кладенец в притвора на църквата. Съоръжението е дълбоко и е добре оформено от плътно подредени камъни. Отворът беше покрит с дъски. Не е ясно за какво е служел този кладенец-дали като укритие на хайдути, дали като тайник за ценни книги и пари“, казва Йордан Дойнов.
Сърцатият управник допълва, че процедурата за отпускането на средства за възстановяването на храма, което вече е негова кауза, се оказала много тромава. Преди години са направени постъпки близо двувековният храм да получи статут на паметник на културата от местно значение, дейностите стигнали до определен етап, но били преустановени.
„Тепърва ще се прави технически проект за ремонта на сградата. В алманах на българските църкви, който е на български и на английски език, храмът на Керека е подробно описан. Информация за него има и в книга, посветена на селото с автор бившият военнослужещ Стефан Варнев“, информира Йордан Дойнов.
Той е подел активна кампания за възраждане на храма като е разговарял с великотърновския митрополит Григорий, разкрита е и дарителска сметка за набиране на средства за ремонт на сградата.
Дойнов не крие, че сериозен проблем среща и със сградата на бившото Трудово-възпитателно училище. През 2018 г. школото било закрито и от тогава сградата е изоставена. Собственост е на Министерството на образованието, но се оказало, че на този етап държавата не продава подобни имоти.
Йордан Дойнов е алармирал областния управител на Габрово и просветното министерство, че освен огромната триетажна сграда и две други постройки и два склада на улицата в центъра на селото, които също са били част от бившото училище, се рушат и дори са опасни за преминаващите в близост хора и автомобили. Обградени са с ленти, но това не е достатъчно.
По думите на кмета огромната школска сграда е подходяща за хоспис или за старчески дом, но държавата трябва да влезе в ролята си на стопанин.
Първенецът на Керека не се страхува от зимния сезон и заявява, че няма проблем със снегопочистването, защото има сключени договори и организацията е перфектна. Селата са на малки разстояния от около 4-5 километра едно от друго и лесно се обслужват.
В Керека обаче няма магазин за хранителни стоки и това е сериозно неудобство за местните хора. Причината е, че в селото липсва подходящо помещение за бакалия. Затова жителите са принудени да пътуват до Велико Търново, Дряново или други села в района, за да си набавят необходимите стоки. Най-близкият магазин е на 4 километра в с.Туркинча. Заради това много често кметът е и снабдител като изпълнява поръчки на местни хора за хранителни продукти и лекарства, които купува от града и им ги носи. С наличната Лада „Нива“ през зимата доставя хляб за местното население. Хората си правят подобни услуги и помежду си.
Липсата на вода през лятото също тормози живущите в Керека.
„Вода газим, но жадни ходим. В селото има около 25 басейна и лятото черпят много вода. Преди десетилетия е бил прокаран водопровод от язовир „Йовковци“ и чрез помпи от Килифарево и Длъгня, питейната вода достига до Керека. Водопроводът върви по билото на планинската местност през трудно достъпна територия. Той е от интернитови тръби на над 40 години, които са амортизирани и в големите жеги и от студовете през зимата, се пукат. От ВиК дружеството веднага реагират, но авариите стават много често. Освен това резервоарът на Керека е 50-кубиков, захранва и съседното село Буковец и е с крайно недостатъчен капацитет. Потреблението на вода през лятото само от Керека е над 200 кубика на ден. Като възникне авария и дори да бъде бързо отстранена повредата, са необходими поне два дни, за да се напълни отново резервоарът и водата да стигне до чешмите в селото“, обяснява Дойнов.
Той инициирал среща с кмета на община Дряново Трифон Панчев, който приел присърце проблема и стартирал процедура за справяне с водната криза. „Пристигнаха специалисти, огледаха системата като обходиха цялото трасе, което е 6 километра. Оказа се, че само техническият проект ще струва над 50 000 лева. Много пари ще са необходими за прокарване на ново трасе, за отчуждителни процедури, за изграждане на по-голям резервоар и засега процедурата е спряна“, изтъква Йордан Дойнов.
По думите му проблем е и трудната поддръжка на пътищата и уличната мрежа.
„На места успяваме да изкърпим трасетата, но това е временно решение“, казва първенецът на Керека и близките села.
Йордан Дойнов апелира държавата да намери решение за наболелия въпрос със старите къщи, които са необитаеми, рушат се, а наследниците не ги продават или са надули цените и отблъскват купувачите.
Въпреки тези трудности местен жител изкупува старинни жилища, реновира ги и ги предлага за продан. Благодарение на него, голяма част от имотите в Керека са стегнати, обновени и с красива архитектура. Но редом с тях има и къщи, които стоят затворени, пустеят и се рушат.

Дарителска сметка за възстановяване на църквата „Свето Благовещение“-село Керека:
BG 87 BPBI 88981031946801
BIG BPBIBGSF
Юробанк България АД

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *