ВодещиОбщество

Специалисти от Центъра за обществена подкрепа в Дряново консултират бременни жени и кандидат-осиновители

Сред предлаганите услуги са превенция от отпадане от училище и борба с противообществените прояви

Специалисти от Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ в Дряново работят както с деца с емоционални и поведенчески проблеми, така и с бременни жени.
„Имаме случаи в Дряново на бременни малолетни, които са предимно от ромски произход. Пред невръстната майка възниква въпроса дали ще остави детето в дом или ще поеме грижите за него и отглеждането му. Наши специалисти беседват с младите жени, дават им напътствия от здравословен и психологически аспект. След раждането на бебето, посещаваме дома на майката. На място експертите дават ценни съвети на родилката и близките относно обличане, хранене, ежедневни разходки на пеленачето. Медицинско лице обучава младата майка как да се грижи и за собственото си здраве“, обяснява Мирослава Тропчева, управител на Центъра за обществена подкрепа.
​​​​​Тя споделя, че активно работят и с кандидат-осиновители.
Центърът за обществена подкрепа е към Народното читалище „Развитие-1869“ в Дряново. То е единственото у нас, което успешно управлява социална услуга.
„Преди 15 г. спечелихме проект, който беше за около 70 000 евро и в културната институция бе създаден ЦОП. Продължителността на заданието беше за година и половина. По този проект реализирахме идея, която с времето доразработихме. Целта бе да помогнем на деца с проблеми на възраст от 0 до 18 години, както и на техните семейства. С тях работи екип от психолози, педагози, социални работници. Помага се при приемна грижа, осиновяване и всичко, което е предмет на подобна социална дейност“, сподели Мирослава Тропчева.
По думите и през Центъра минават около стотина деца годишно. Само през 2021 г. експертите са работили по 101 случая. Най-голям е броят на психологическите консултации на деца и семейства. Сериозен е интересът към работата с логопед. Търси се и практиката за подготовка в умения за самостоятелен живот и подкрепа за успешна социална интеграция и професионална реализация на деца и младежи. Извършва се реинтеграция на деца, които са настанени в институции. Сред дейностите е и превенция на противообществените прояви, както и подкрепа на деца, жертва на насилие. Предлага се и услугата превенция от отпадане от училище.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *