ВодещиГорещиПроекти

За 54 775 лева възстановяват екопътека до римската крепост Дискодуратера край Дряново

​​​​​Община Дряново е получила Заповед от Държавен фонд „Земеделие“ за одобрение за проектното предложение „Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера“. Финасирано е по процедура МИГ “Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ – Мярка 7.5. „Инвестиции в публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“ на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проектното предложение е одобрено с размер на безвъзмездната финансова помощ 54 775 лева без ДДС, представляващо 100 % от одобрените инвестиционни разходи.
Целта на проекта е да бъде възстановена и развита като туристически ресурс екопътеката „От Дискодуратере до наши дни“. Тя обхваща местност в непосредствена близост до река Янтра, между селата Гостилица, Славейково и Скалско. Екопътеката е с дължина 3 км. Тя разкрива както природните дадености на района, така и ценни останки от времето на Древен Рим – личи каменната настилка на пътя Нове – Никополис ад Иструм – Дискодуратере – Аугуста Траяна (една от важните пътни артерии по онова време). Запазен е малък мост от същия период, съхранени са зидове и епиграфски паметници от крепостта Дискодуратере, възникнала на това място като тържище в средата на II век.
„Предвижда се да бъдат поставени указателни и информационни табели, както и дигитална възстановка на Дискодуратере, която ще представя цялата крепост и отделни елементи и сцени. Ще бъде изготвен дизайн и печат на рекламни винили и заснемане на видеоклип – виртуален гид за екопътеката.
Дейностите по проекта целят също да обхванат екологичното възпитание и отговорност на всички възрастови групи жители на общината“, информират от Община Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *