ГорещиОбщество

Честваме празника Рождество Христово

Всяко събитие от живота на Господ Иисус Христос е празник за вярващите през всички времена. 

Празнуваме раждането, сретението (посрещане), кръщението, преображението, възкресението, дори обрязването Му (но не заради самото действие, а защото според еврейския обичай на този ден, осмия от раждането, при обрязването се дава и име на детето).

А ние помним думите на свети апостол Петър, казани пред юдейските първенци: “под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим” (Деяния 4:12).

Сред всички тези знаменити дни най-почитани са Възкресението и Рождеството.

Днес честваме явяването в човешка плът на Спасителя на света, но за вярващите по-голям празник е Възкресението, защото е върховата точка на спасението на цялото човечество.

За раждането на Иисус разказват двама евангелисти – Матей и Лука. Без големи подробности всеки един от тях предава по някои от събитията около това неповторимо и спасително Рождество. Научаваме как заченалата по свръхестествен път Дева Мария идва с Йосиф (възрастния мъж, на чиито грижи била поверена) във Витлеем, за да се “запишат” по време на заповяданото от император Август преброяване на населението.

Защото и двамата били от племето (коляното) на Юда и рода на Давид, а Витлеем бил град на това племе. Наближавало света Мария да роди и затова се движели бавно, а като пристигнали, в града вече нямало места.

Подслонили се в пещера, използвана от овчари за стадата. Там в една нощ се родил малкият Иисус и бил положен в яслите. В този миг пастирите, които били с овците на полето, чули ангелска вест за раждането на Спасителя и призива на славното събитие: “Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците – добра воля!”

Само тези думи да запомним и да спазваме, животът на земята би бил прекрасен.

Честито Рождество Христово!

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *