ГорещиКултура

Църквата в Керека е една от най-старите 100 църкви в България и „плаче“ за ремонт

Кметът на селото Йордан Дойнов поде кампания за реставрирането на светинята

Православният храм „Свето Благовещение Богородично” в дряновското село Керека се нуждае от реставрация. Светинята е една от най-старите 100 църкви в България.
Кметът на селото Йордан Дойнов е подел кампания за възраждане на храма, който е осветен през 1837 г. В църковния двор през 1852 г. е открито селското училище. За обучение на децата по онова време е била използвана гласовата система за обучение, смятана за най-прогресивната за времето си.
През идната година се навършват 190 години от построяването на молитвения дом. От дълги години обаче църквата не е действаща и е в окаяно състояние.
По инициатива на Йордан Дойнов тази есен е била почистена, но е тъжна гледка. Каменната зидария на места е напукана, олтарът е потрошен, липсват икони, има паднали дървени колони. В двора стърчат останки от зидовете на някогашното килийно училище. Запазени са обаче част от стенописите в светинята, а на една от каменните плочи на пода е изписана годината на построяването на храма-1837 г. Още по социалистическо време е направена нова камбанария. Това е станало благодарение на тогавашен зам.министър на културата, който е родом от Керека и е издействал пари за звънарницата. По програмата „Красива България“ пък е ремонтиран покривът.
„Когато започнахме да разчистваме руините, попаднахме на кладенец в притвора на църквата. Съоръжението е дълбоко и е добре оформено от плътно подредени камъни. Отворът беше покрит с дъски. Не е ясно за какво е служел този кладенец-дали като укритие на хайдути, дали като тайник за ценни книги и пари“, казва Йордан Дойнов.
Сърцатият управник допълва, че процедурата за отпускането на средства за възстановяването на храма, което вече е негова кауза, се оказала много тромава. Преди години са направени постъпки близо двувековният храм да получи статут на паметник на културата от местно значение, дейностите стигнали до определен етап, но били преустановени.
„Тепърва ще се прави технически проект за ремонта на сградата. В алманах на българските църкви, който е на български и на английски език, храмът на Керека е подробно описан. Информация за него има и в книга, посветена на селото с автор бившият военнослужещ Стефан Варнев“, информира Йордан Дойнов.
Той е подел активна кампания за възраждане на църквата като е разговарял с великотърновския митрополит Григорий, разкрита е и дарителска сметка за набиране на средства за ремонт на сградата.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

 

Дарителска сметка за възстановяване на църквата „Свето Благовещение“-село Керека:
BG 87 BPBI 88981031946801
BIG BPBIBGSF
Юробанк България АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *