ГорещиКултура

Преподавателка във ВТУ възражда автентични фолклорни песни от дряновския край

Гл.ас.д-р Ана Борисова създаде Вокална фолклорна формация „Божуря“, води клас по народно пеене за деца и подготвя албум със свои изпълнения

Преподавателка по народно пеене във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ създаде Вокална фолклорна формация /ВФФ/ „Божуря“ в Дряново, с която възражда стари български песни.
Гл.ас.д-р Ана Борисова реализирала идеята като обединила гласовити дами с еднакви творчески интереси, обичащи българското народно пеене, родолюбци.
До този момент на територията на община Дряново нямало такъв състав. Още щом научили за инициативата, на прослушването се явили 16-17 жени. Когато съставът бил сформиран, започнали да работят със завиден ентусиазъм.
„Дамите са предимно любители и разучаването на песните е по слухово-подражателен път. Изпявам им песента и те я интерпретират“, споделя д-р Борисова.
Амбицията и като музикален ръководител е заедно с хористите да възстанови автентични песенни образци от региона.
„Затова създадох този състав в родния си град. По време на пандемията обаче репетициите бяха преустановявани. Ентусиастите постепенно намаляха и в момента редовно посещаващите вокалната фолклорна формация са 7 изпълнителки. Те обаче са изключително отдадени на заниманията и правят всичко с голяма любов“, казва д-р Ана Борисова.
Дамите от състава са на средна възраст около 40 години. Те са с различни професии. В състава са се включили директор на училище, стоматолог, IT-инженер, администратор в Община Дряново, служител в РЗИ, социален служител.
„Това са хора, които за първи път се докосват до народното пеене. Една от самодейките дори пътува от Габрово, за да идва на репетиции. Съставът е отворен за нови попълнения“, казва д-р Ана Борисова.
Тя разказва, че преди около 25 години Светла Поптодорова, която била преподавател по пияно в Школата по изкуства в Дряново и дъщеря и са записали песните на тяхна баба, живяла в края на XIX началото на XX век.
„Преди години Светла Поптодорова дойде у дома и ми подари тетрадката със събраното фолклорно богатство. Тогава бях ученичка в музикалната гимназия и тя ми каза: „Вярвам, че ти ще дадеш живот на тези песни. Подарявам ти ги“. За мен те са голям сантимент и когато започнах въвеждането им в репертоара на ВФФ „Божуря“ по време на репетициите, жените признаха, че изпитват огромно вълнение. Голяма част от песните лесно се запяват, мелодични са и се харесват на състава“, посочва д-р Ана Борисова.
Освен това амбициозната преподавателка е решила да възкреси и песни от старите сборници на Васил Стоев и вече е намерила ценни образци от Дряново и региона.
„Мисля, че това е благородна инициатива, която обогатява духовно участниците в състава. Казват, че след репетиция се чувстват много добре емоционално, а всички знаем, че изкуството и най-вече пеенето кара душата да олеква. Човек изразява себе си и това е някаква магия. Това е занимание, което се прави с желание и любов“, подчертава гл.ас.д-р Ана Борисова.
Предстои първото участие на формацията пред публика и то ще е на 17 декември от 16,30 часа на коледния базар във Велико Търново. На 23 декември изпълнителките ще се изявят на коледния концерт в Дряново.
Интерес представлява професионалният път на гл.ас.д-р Ана Борисова. Тя разкрива, че от дете е закърмена с народното творчество. Нейната баба много и е пеела.
„Не е достатъчно само да чуваш песента, а е важно да е насочена към теб. Голямо значение има енергията, която изпълнителят изпраща към теб. Баба ми го правеше с изключителна любов и това пламъче се разгоря у мен и затова се опитвам да разпалвам този огън у млади и у достолепни хора. Обучила съм вече доста студенти, които са се реализирали като музикални педагози и успешно практикуват в цялата страна. Някои дори имат свои класове по народно пеене“, изтъква д-р Борисова.
Тя е била изпълнител в народен хор „Мистерия на българските гласове“ в София. През 2008 г. е завършила бакалавърска степен във ВТУ по специалността „Педагогика на обучението по музика“. Година по-късно записала магистратура, а след това специализирала в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където придобила магистърска степен „Изпълнителско изкуство“. През 2015 г. защитила докторска степен на тема „Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене“. Предстои научният труд, който много и помага в практиката, да бъде издаден в монография.Вече 15 години гл.ас.д-р Ана Борисова е преподавател по българско народно пеене към Катедра „Музика“ на Педагогическия факултет на ВТУ. Води и редица други дисциплини, сред които Вокална постановка, Детска музикална литература и т.н. Председател е на Сдружение „Анна Фолкарт“, което през 2023 г. ще чества 10- годишнина. Има и клас по народно пеене с деца от 1 до 12 клас.
„Цялата ми дейност е базирана на вокалното изкуство и народната песен“, подчертава д-р Ана Борисова.
Тя допълва, че през идната година планира да направи нови записи като солов изпълнител, защото през последните 5 години се е била посветила на децата си и своите възпитаници. Предстои да запише албум с възродени фолклорни песни от дряновския край, които ще представи и в музикални медии. През пролетта на 2023 г. ще организира голям концерт в Дряново по повод 10-годишнината на Сдружението като на сцената ще излязат голяма част от учениците и.
„Изключително съм признателна към ръководството на Община Дряново, което подкрепя творческата ми дейност безрезервно“, подчертава гл.ас.д-р Ана Борисова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *