ВодещиГорещиПроекти

Собственик на текстилна фабрика в Дряново изгражда мощна фотоволтаична централа

Инж. Владимир Лафчийски ще покрие над 6 декара покриви на „Платекс“ АД с панели, които ще захранват с енергия предприятието​​​

Собственик на текстилна фабрика в Дряново изгражда мощна фотоволтаична централа. Инж. Владимир Лафчийски ще покрие над 6 декара покриви на „Платекс“ с панели, които ще захранват със зелена енергия предприятието. ​​​​​Текстилният инженер споделя, че 100 киловата мощност вече са инсталирани. Разполага с разрешителни за изграждане на още 100 киловата солари, те са платени на 100 % и ще бъдат монтирани до края на февруари 2023 г. Има оферта и за трети проект, който ще е последен според капацитета на покривите като ще произвежда още 400 киловата.
Първите проекти на „Платекс“ и „Енерго-про“ за 200 киловата са кредитирани изцяло от търговски банки (УниКредит и ДСК), като гратисният период е 6 месеца, а срокът за връщане на заемите – 10 години.
„Преди 12 г. израелска фирма искаше да наеме всички покриви на предприятието и да инсталира фотоволтаици. Инвестицията не се случи, настъпиха промени и се оказа неизгодно, но аз се запалих по идеята. В период от 10 г. ежегодно исках оферта от различни фирми за изграждането на ВЕИ, но балансовата цена на фотоволтаичната система и изплащането й беше нерентабилно“, споделя инж. Лафчийски.
Предприемачът допълва, че освен да задоволяват собственото си енергийно потребление, от „Платекс“ продават остатъка от произведения ток на Енерго-про. Съоръжението го позволява технически.
„Имаме собствен трафопост и добра инсталационна мрежа. Изчисленията показват, че възвращаемостта на инвестициите ще е за 6-8 години“, казва инж. Лафчийски.
„Платекс“ е наследник на основано през 1945 г. частно тъкачно дружество, което след национализация се развива като клон на голям габровски комбинат.
„След приватизацията работихме като тъкачница известно време, но поради конюнктурата текстилът, като много други производства, има проблеми – контрабанден внос, нелоялна конкуренция. Бяхме 30 предприятия, от които към момента са останали единици. За да се спасим, се пренасочихме към фирми от Скандинавия, които имат желание да произвеждат в България“, споделя собственикът на предприятието, което дава работа на над 100 души.
В момента в базата на „Платекс“ се произвеждат луксозни моторни легла за бита. Наследниците на някогашната тъкачна фабрика „Бачо Киро“ имат съвместни договори със скандинавски фирми да ползват производствените площи и ги представляват на българския пазар. Същевременно разширяват традиционните производства, които са изнесени извън предприятието.
„Основната работа на „Платекс“ е набавянето на суровините, организацията на производствата, контролът на качеството и търговията. Освен памучните тъкани, които произвеждаме, основен фокус са завършените изделия – моторни легла, матраци, спално бельо, олекотени завивки, възглавници, протектори за матраци и други. Всичко текстилно, свързано с леглото, ни е основният приоритет“, изтъква инж. Владимир Лафчийски.
Той уточнява, че повече от половината от производството е за износ. Основните им контрагенти са Скандинавието, Франция, Ирландия, Холандия, Германия, Румъния. Имали план за разрастване на фирмата на международни пазари, но с идването на пандемията станало ясно, че това няма как да се случи. И поради недостига тогава на маски след съвместна работа със специалисти – биолози, вирусолози и БАН, успели да направят много добра маска.
„Получихме признание от Европейската комисия, като едно от „100-те решения за подкрепа на европейското и глобално възстановяване от епидемията от корона вирус“. Създадохме маски за лице, които са иновативни, екологични и най-вече високоефективни за ограничение разпространението на COVID-19. Участвахме на международно състезание и спечелихме 2-ро място в категория “Предпазни средства” из между над 2000 проекта от 143 държави.Създадохме дистрибуторски мрежи в 8 европейски държави и така дадохме своя принос в борбата с пандемията“, допълва инж. Владимир Лафчийски.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *