ВодещиЛица

Синоптикът Минчо Празников е внук на опълченец и племеник на кмет на Дряново

Доаенът на метеоролозите в България е известен с чувството си хумор

Синоптикът Минчо Празников е сред емблематичните личности на Дряново. Родът Празникови е забележителен – дядото на метеоролога е бил сред опълченците на Шипка, раняван два пъти в боевете на Шипка, а чичо му е бил избран за кмет на Дряново в периода 1932-1934 година.
Минчо Празников е роден на 9 февруари 1938 г. Учи в СОУ „Максим Райкович“ в родния си град, а след това завършва Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Физика и метеорология“. Цели 22 години е бил синоптик във Военновъздушните сили. В периода 1986-2000 година работи в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. През декември 2000 г. е назначен в частна фирма за метеорологични прогнози „ТВ-МЕТ“.Съпругата муза Цанка Бошнакова-Празникова, професор в Медицинската академия.
Минчо Празников се е пробвал и в политиката. През 2001 г. се явил на Парламентарните избори в Кърджали от листата на Гергьовден, но не успял да събере достатъчно гласове.
Работата в няколко телевизии обаче превръща Празников в един от най-популярните синоптици в България. Известен е с уникалния си начин на представяне на прогнозата за времето, изпълнен с чувство за хумор. И днес негови съграждани помнят негови забавни реплики, с които ги е разсмивал от телевизионния екран.
На 16 октомври 2014 г. Минчо Празников е удостоен със званието Заслужил гражданин на град Дряново.
Доаенът на метеоролозите в България често разказва за произхода на фамилията Празников, която идва от прозвище, лепнато на прадядо му, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници.
„Фамилията ми е останала още от прадядо ми, който е бил дребен занаятчия, но не е бил ученолюбив като мен. Аз съм се метнал на дядо ми, не на прадядо ми, който често не е ходел на училище и като го питал даскалът: „Защо така бе, Иване?“, той започвал да изрежда празниците от църковния календар. И всеки ден така… днес е еди какъв си празник, вчера беше еди какъв си… И така останала фамилията“, споделя Минчо Празников.
Той се слави като изкусен разказвач на вицове.
Любимият му анекдот на легендата на българския ефир:
Вождът на индианците си харесал девойка от племето и я поканил в шатрата, но те после започнали да му чукат, да го смущават и той не можел да се съсредоточи. Тогава на него му писнало, извикал индианците и им казал да отидат да събират дърва. В същия момент попитали националната синоптична служба каква ще е зимата и от там отговорили: „Щом индианците събират дърва, значи ще е много люта“.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *